Az USA vasárnaptól eltörli a beutazó turisták tesztkötelezettségét

Sky Travel | 2022. 06. 16. | Hírek

 

A Biden-kormány június 12. éjféltől feloldja az intézkedést, mely szerint az Egyesült Államokba történő beutazáshoz minden légi utasnak negatív koronavírustesztet, vagy felgyógyultsági igazolást kell bemutatni. A lépést a légitársaságok nyomására hozták meg.

Az USA járványügyi hivatala (CDC) tehát feloldja a korlátozást, amely ellen az utazási ipar hónapokig lobbizott, miután megállapította, hogy "a tudományos és statisztikai adatok alapján" már nincs rá szükség – mondta el egy magas rangú kormányzati tisztviselő a hírről elsőként beszámoló CNN cikke szerint. A szigorítást 2021 januárjától vezetették be: az oltásokon túlmenően negatív Covid-teszt, vagy a betegségen 90 napon belüli átesettséget igazoló orvosi irat volt szükséges a belépéshez.

A CDC 90 napon belül újraértékeli a döntés hatását, emellett a hatóságok a tervek szerint egyeztetnek a légitársaságokkal, hogy a változtatás után zökkenőmentes legyen az átállás.

Az utazási ágazat tisztviselői az elmúlt hetekben egyre kritikusabbak voltak a követelménnyel szemben, és sürgették a Biden-kormányt, hogy szüntesse meg az intézkedést, azzal érvelve, hogy az kifejezetten rossz hatással van az amúgy is törékeny gazdaságra. Ennek a héten lezajlott IPW beutaztató vásáron is hangot adtak.

Az utazási ágazat és tudományos szakértők szerint az irányelv már hónapok óta elavult. A törvényhozók, köztük demokraták is, az elmúlt hetekben szintén a követelmény feloldását szorgalmazták.

A Fehér Ház tisztviselői a múlt hónapban találkoztak az utazási ágazat képviselőivel, akik a tesztkötelezettség megszüntetését szorgalmazták. Az Airlines for America azt mondta, hogy tagjai – köztük az American Airlines, a United Airlines, a Southwest Airlines és a Delta Air Lines – úgy vélték, hogy a kötelező teszt eltörlése több külföldi látogató érkezését eredményezné.A kereskedelmi szövetség a CNN-nek elmondta, május közepén a belföldi utazások 7 százalékkal megközelítették a járvány előtti szintet, de a nemzetközi utazások továbbra is 14 százalékkal elmaradtak a "normálistól".Roger Dow, a US Travel Association elnök-vezérigazgatója szintén méltatta a döntést egy nyilatkozatában: "A világjárvány előtt az utazás volt nemzetünk egyik legnagyobb ipari exportcikke. A követelmény feloldása lehetővé teszi az iparág számára, hogy az USA szélesebb körű gazdasági és munkahelyteremtő fellendülése felé vezető szerepet töltsön be".Időközben a CDC is frissítette hivatalos honlapján a beutazási követelményeket, eszerint június 12-én éjfél után egy perccel oldják fel a korlátozást.Ettől kezdve nem fogják megkövetelni az Egyesült Államokba tartó légi utasoktól, hogy negatív Covid-tesztet vagy a fertőzésből való felépülés dokumentációját bemutassák a járatra történő felszállás előtt.

Két év kihagyás után a LOT lengyel légitársaság minap újraindította a Budapest–New York járatát, amely hetente háromszor közlekedik az útvonalon.

Korábban az is megírtuk, hogy május 26-tól 14 dollárról 21 dollárra emelik az Egyesült Államokba szóló, vízummentes beutazási engedély (ESTA) árát.

 

(Forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez