Az ötödik legnagyobb amerikai légitársaság jöhet létre ezzel a friggyel

Sky Travel | 2023.12.04. | Hírek

Egzotikus cégfelvásárlás tartja izgalomban az amerikai utazási szakmát: hamarosan egyesül az Alaska Airlines és a Hawaiian Airlines. A lépéssel az ötödik legnagyobb amerikai légitársaság jöhet létre.

Kétmilliárd dolláros üzlet jöhet létre az Alaska Airlines és a Hawaiian Airlines egyesülésével. A most megjelent hírek szerint az Alaska egymilliárd dollár készpénzzel és 900 millió dollárnyi hitel átvállalásával veszi meg a Hawaiiant, és ezzel a csoport az ötödik legnagyobb amerikai légitársasága lesz - írja a The Wall Street Journal.

A felvásárlás célja az Csendes-óceáni piacon való terjeszkedés, a most frigyre lépő cégek együttesen ugyanis 50 százalékos részt hasítanak majd ki a Hawaii-ba tartó légiforgalomból - ez egyébként évi 8 milliárd dollárt is meghaladja. Mivel az Alaska 2020 óta partnerségi kapcsolatban áll a jövő nyáron új európai útvonalakat indító American Airlines-szal, az üzlet áttételesen az európai utasokat is érintheti.

A cégfelvásárlás tervének bejelentése nem jelenti azt, hogy az üzlet megvalósul, hiszen a lépéshez az amerikai versenyhivatal jóváhagyása szükséges. A szervezet az idén már meghiúsította a JetBlue és az American Airlines partnerségi megállapodását, és jelenleg is vizsgálja a JetBlue és a Spirit Airline egyesülési tervét.

Az Egyesült Államok polgári légiközlekedésében jelenleg négy nagy cég a meghatározó: az American Airlines, a Delta, Southwest, United Airlnes. Az Egyesült Államokban naponta 46 ezer belföldi járat indul, 2,6 millió utast szállítva.

A Hawaii flottájába 60 Airbus és Boeing tartozik, míg az Alaska 200 Boeing gépet üzemeltet.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez