Ausztria: könnyebb beutazás, megszűnő korlátozások

Sky Travel | 2022. 02. 17. | Hírek

A szövetségi kormány, a tartományi vezetők és járványügyi operatív törzs (GECKO) február 16-ai tanácskozást követően Karl Nehammer osztrák kancellár bejelentette a járványügyi korlátozások ausztriai feloldásának részletes menetrendjét - írja a GD Consulting.

A legfontosabb dátum - az osztrák sajtóban máris a „szabadság napjának” elkeresztelt - március 5-ei nap lesz. Ekkortól kezdve minden releváns járványügyi korlátozás kivezetésre kerül, nem kell többé oltási, gyógyultsági igazolás vagy érvényes teszt a turisztikai, kulturális, szabadidős, kereskedelmi és egyéb szolgáltatások igénybevételéhez. Ugyancsak ettől az időponttól eltörlik az éjszakai vendéglátást jelenleg is sújtó éjféli zárórát és szabadon lehet rendezvényeket, kiállításokat és vásárokat rendezni, nem lesz többé létszámkorlát e területen sem.

Az FFP2 maszkviselési kötelezettség csak ez egészségügyi intézményekben, közösségi közlekedés esetében, illetve a napi alapvető élelmiszereket árusító kereskedelmi egységek és patikák vonatkozásában marad meg. A fokozatosság jegyében már február 19-től elkezdik feloldani a kötöttségeket: az oltási és gyógyultsági igazolás mellett ismét elfogadják a negatív PCR teszteredményt is belépőként a turisztikai szolgáltatások idénybevételéhez. (2G helyett 3G szabály.)

 

Fontos kivétel Bécs, ahol továbbra is csak az oltottak és gyógyultak mehetnek étterembe, vehetnek igénybe szálláshely és egyéb szabadidős szolgáltatást. Ugyancsak jelentős változás, hogy már február 21-től könnyebbé válik az Ausztriába való beutazás: az oltási, gyógyultsági igazolással nem rendelkezők immáron negatív PCR teszttel is beutazhatnak (3G szabály). „Ausztria turizmusa március 5-től fellélegezhet, visszanyerjük szabadságunkat. Az elmúlt években sikerült bebizonyítani, hogy a biztonságos vendéglátás a nehéz körülménynek mellett is lehetséges, továbbra is a legjobb szolgáltatásokat fogjuk nyújtani” – nyilatkozta Elisabeth Köstinger turisztikai miniszter, a tárca frissen kiadott közleményében.

 

(Forrás: Turizmus Online)

Vissza a hírekhez