Ausztria jövőre eltörli a nemzetközi vonatjegyek áfáját a belföldi szakaszokon

Sky Travel | 2022. 05. 24. | Hírek

Ausztria 2023-tól kezdődően áfamentessé teszi a nemzetközi vasúti közlekedést a belföldi szakaszokon annak érdekében, hogy biztosítsa a tisztességesebb versenyt a vasúti és az áfamentes légi közlekedés között.

Ausztria 2023. január 1-jétől eltörli a nemzetközi vasúti közlekedés áfáját a belföldi szakaszokon. A nemzetközi vonatjegyeket jelenleg 10 százalékos áfa terheli országon belül – írja a tip-online.at.

Mint azt Leonore Gewessler klímaügyi minisztériuma a múlt héten közölte, a változtatás fontos lépés a vasút és a légi közlekedés tisztességesebb versenyének megteremtésében. Az ÖBB (Osztrák Szövetségi Vasutak) megígérte, hogy a csökkentést továbbadja az utasoknak.

Hogy mennyit takaríthatunk meg így egy-egy utazáson, függ az adott viszonylattól és a belföldi szakasz hosszától. A Salzburg–München viszonylatban például nem lesz változás, mivel Salzburg határállomásként szerepel a vasúti díjrendszerben, a Linz–München útvonalon pedig alacsonyabb lesz a megtakarítás, mint pl. a Bécs–München útvonalon.

Andreas Matthä, az ÖBB elnöke szerint az áfa eltörlése az európai vasúti közlekedés vonzerejének további növeléséhez is hozzájárul.

Gewessler szerint Bécs már mai is Európa nightjet-fővárosa, az éjszakai vonatok számos nagyvárossal kötik össze Ausztriát Párizstól Brüsszelen át Rómáig. Ezt a pozíciót tovább szeretnék erősíteni és támogatni, mivel álláspontjuk szerint a rövid- és középtávú közlekedésben a vasúté a jövő.

Az ICAO (Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet) szabályozása alapján a légi közlekedést sehol nem terheli áfa, ahogy egyelőre a kerozint sem. Kiegyenlítésképpen több országban, így Ausztriában is más jellegű adókat vetnek ki a repülésre.

(Forrás: tuizmus.com)

Vissza a hírekhez