Átadták a megújult szlovák nemzetiségi tájházat Csorváson

Sky Travel | 2022.10.11. | Hírek

A mintegy ötezer lakosú, Békéscsabához közeli kisvárosban, Csorváson – több ütemben – öt év alatt, összesen 30,2 millió forintból újult meg a szlovák nemzetiségi tájház és a mellette álló közösségi ház.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a hétfői átadóünnepségen elmondta: csak az idén több mint hatvan helyen, több mint egymilliárd forint értékben zajlottak vagy zajlanak a nemzetiségeket érintő fejlesztések. Óvodák, bölcsődék, közösségi terek, emlékházak, tájházak, templomok és út menti keresztek újultak, újulnak meg. "Sokat tettek ezért a szlovák nemzetiségek is" – jegyezte meg.

Az államtitkár szólt arról, hogy kedden jelenik meg egy 450 millió forintos keretösszegű pályázati kiírás, amelyre nemzetiségi civil szervezetek jelentkezhetnek. Nem zárta ki ugyanakkor, hogy amennyiben a háborús és a gazdasági helyzet rosszabbra fordul, ezek a pályázatok nem tudnak megvalósulni.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke emlékeztetett: Békés megyébe 300 éve, a török kiűzése után, több hullámban érkeztek szlovákok, akik új életet adtak az akkor elnéptelenedett vidéknek, és egyebek mellett a csabai kolbásszal gazdagították értékeit. A megújult csorvási tájházban be tudják mutatni az elmúlt 150 évben felgyűlt tárgyi emlékeket; a közösségi ház pedig "bármely nemzetiségből, felekezetből vagy etnikumból érkező embert képes idecsábítani".

Hugyik Erzsébet, a Csorvási Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke terveikről szólva elmondta: a közösségi házban kiépítenék a fűtési rendszert, a tájházat pedig egy pajta felhúzásával gazdagítanák. Táborok, rendezvények szervezésében is gondolkodnak.

(forrás:turizmus.com)

Vissza a hírekhez