Áprilisban újra lehet jelentkezni az ingyenes InterRail-jegyekre

Sky Travel | 2022. 02. 16. | Hírek

Az Európai Bizottság 2022-ben tavasszal és ősszel is meghirdeti az ingyenes InterRail-bérleteket kiosztó programját, mindkét körben 35-35 ezer bérlet talál majd gazdára.

Jelentősen bővül az ingyenes InterRail-bérleteket kiosztó uniós program: 2022-ben már 70 ezer fiatal számára nyílik meg a lehetőség a különleges utazásra, az idei első kiírást áprilisban nyitja meg az Európai Bizottság – jelentette be Ujhelyi István EP-képviselő, a DiscoverEU-program mentora, az Európai Parlamentben a program kapcsán létrehozott mentorcsoport elnöke.

Újdonság lesz az idei kiírásban, hogy immár Izland, Norvégia, Liechtenstein, Szerbia, Észak-Macedónia és Törökország fiataljai is pályázhatnak az ingyenes lehetőségre, ezzel még szélesebbre nyílik a program.

Idén két körben hirdetik meg majd a pályázatot, az elsőt még áprilisban, a másodikat októberben, vagyis mindkét körben 35-35 ezer bérlet talál majd gazdára idén; ebből Magyarországnak valamivel kevesebb, mint 1000 jut majd.

A DiscoverEU-program sikere egészen egyedi a magyar fiatalok körében: a legutóbbi pályázati fordulóban több mint hétszeres volt a túljelentkezés, bár meglepetésre még ezzel is csak a középmezőnyben zártuk az európai statisztikát. „Az eddig lezajlott öt pályázati körben összesen 18 491 magyar jelentkező volt, akik közül 2653 szerencsés már kipróbálhatta, hogy milyen ingyen körbeutazni Európát. Ez a program több, mint egy ingyenes utazás, az európai értékek védelmét és a fiatalok nyitottságát, világlátását és tudását bővítő különleges lehetőség” – fogalmazott közleményében Ujhelyi.

 

A FreeInterrail-program eredeti koncepciója két fiatal német aktivistától származik, akik néhány évvel ezelőtt azzal az ötlettel álltak elő, hogy az EU minden európai fiatalt lepjen meg egy ingyenes vonatbérlettel a 18. születésnapján. A program kezdete óta megközelítőleg 700 ezren jelentkeztek a pályázatokra, közülük 130 ezer európai fiatal élhetett is már az utazási lehetőséggel.

 

(Forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez