Angliában megszüntetik a fertőzöttek elkülönítését

Sky Travel | 2022. 02. 23. | Hírek

Megszűnik csütörtöktől Angliában az elkülönítési kötelezettség azok számára is, akiknek PCR-tesztje pozitív – jelentette be hétfőn brit miniszterelnök, hozzátéve: a kormány új stratégiája szerint meg kell tanulni együtt élni vírussal úgy, hogy ez ne járjon az egyéni szabadságjogok korlátozásával.

Boris Johnson a londoni alsóházban tartott tájékoztatójában kiemelte: e stratégia mentén a brit kormány a koronavírus-járványhoz kötődő összes hazai jogi korlátozást megszünteti, és ennek jegyében szűnik meg február 24-től az az előírás is, amely elkülönítésre kötelezi azokat, akiknek koronavírus-szűrési lelete pozitívnak bizonyul.

Megszűnik emellett a gyakorlatszerű kontaktkutatás is, és azoknak sem kell a továbbiakban elkülönítésbe vonulniuk, akik koronavírus-fertőzöttekkel kerültek közeli kapcsolatba és nincsenek teljeskörűen beoltva a koronavírus ellen.

Ajánlás formájában a kormány április 1-ig még azt javasolja a koronavírus-fertőzötteknek, hogy maradjanak otthon, de utána az emberek személyes felelősségérzetére bízza, hogy miként cselekszenek, ugyanúgy, ahogy az influenzásokat is arra kéri, hogy legyenek tekintettel másokra – fogalmazott a brit miniszterelnök.

Johnson bejelentette azt is, hogy április 1-től megszűnik az ingyenes koronavírus-szűrés lehetősége a tünetmentesek és a tüneteket észlelők számára egyaránt.Attól az időponttól csak a legidősebb korosztályok tagjai és a kockázati csoportokba tartozók végeztethetnek költségmentesen koronavírus-tesztet.

A brit kormányfő az ingyenes tesztelés beszüntetését azzal indokolta, hogy az Egyesült Királyság honosította meg a világ nagy országai közül a legkiterjedtebb koronavírus-szűrési programot, de ez hatalmas költségekkel járt. A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint a koronavírus-járvány kezdete óta eddig csaknem 470 millió koronavírus-szűrést végeztek az Egyesült Királyságban.

Hétfői tájékoztatóján Johnson kijelentette: a koronavírus nem fog eltűnni egyik napról a másikra, így azok, akik a még érvényben lévő előírások megszüntetésével megvárnák a vírus elleni küzdelem végét, hosszú ideig korlátoznák a brit népet szabadságjogainak gyakorlásában.

„Tanuljunk meg együtt élni ezzel a vírussal, és a továbbiakban védjük magunkat úgy, hogy közben ne korlátozzuk saját szabadságjogainkat” – mondta az új stratégiát ismertető felszólalása végén a brit kormányfő.

 

(Forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez