Aki Szlovákiában síelne, ezeket a járványügyi szabályokat kell tudnia

Sky Travel | 2022. 01. 14. | Hírek

Január elején zöld jelzést kapott a téli szezon Szlovákiában, legalábbis a védett utazók számára. Ismét megnyitottak a sípályák, kitárták kapuikat az éttermek és a szálláshelyek. A szállás elfoglalásához azonban egy negatív tesztet is be kell mutatni.

Az év végén bejelentett lezárás után 2022-ben jó hírrel folytatódott a téli szezon Szlovákiában. A síközpontok magas fokú biztonsági előírások mellett, a járvány előtt megszokott minőségben várják újra a téli sportok szerelmeseit.

 

 

Az oltottak előtt nyitva a határ

Az országba karanténkötelezettség nélkül csak a teljesen beoltott magyar állampolgárok utazhatnak be. A belépéshez Szlovákia minden olyan Covid-vakcinát elfogad, amivel Magyarországon oltanak. A kétszer oltottak a második oltás után 14, a Janssennel oltottak a beadás után a 21 nappal indulhatnak útnak.

Soňa Jelínková képviseletvezető részletesen ismertette szerkesztőségünknek a belépési feltételeket: indulás előtt minden 12 év és 2 hónapnál idősebb személyt regisztrálni kell az eHranica rendszerben. A magyar védettségi igazolvány nem érvényes, a teljes körű oltottságot EU Covid-Pass alkalmazással, vagy más nemzeti irattal kell igazolni. A nemzeti igazoláson szerepelnie kell az ország hatósági pecsétjének, vagy elektronikusan ellenőrizhetőnek és angol nyelvűnek kell lennie.

 

Csak az oltottak és a gyógyultak síelhetnek a Tátrában

A síközpontokban – melyek szolgáltatásait csak az oltottak, illetve a felgyógyultak vehetik igénybe – csak részben enyhítették a szabályokat és felelősségteljes viselkedésre hívják fel a figyelmet.

 

A Slovakia Travel számos okot felsorol, amiért érdemes útnak indulni. A Donovaly síközpontban idén sem marad el az esti, éjszakai síelés lehetősége, Európa második legnagyobb gyerek síoktatóparkja és az ország egyik legjobb snowparkja is itt található.A legnagyobb szlovákiai síközpontban, Jasnán több mint 50 kilométer hosszú, különböző nehézségi szintű pálya vár a látogatókra. A síterep az idén új parkolási koncepcióval várja a látogatókat, emellett bővül a díjmentes ingajárat Pavčina Lehota ingyenesen használható parkolójából. Kedvező, hogy a Magas-Tátra 24 kilométernyi gondozott sípályáján egyetlen tátrai síbérlettel lehet síelni. A központi parkolóból ingyenes síbusz indul a Csorba-tónál található síközpontba.A szlovákiai téli kirándulok nem csak a síelésre korlátozódnak, a téli hegymászás, a sífutás, a sítúrázás élményéért, a szlovák finomságokért, a wellnessezés, a hagyományok és a művészetek kedvéért is érdemes útra kelni.A szánkózás szerelmeseit Tarajka (Hrebienok) 2,5 kilométeres pályája várja, az itt lévő Tátrai Jégtemplom ingyenesen látogatható.

„A síelők számára jó hír, hogy az éjszakai kijárási korlátozás feloldásával immár az éjszakai síelés is szabadon élvezhetővé vált, a pályáknak már nem kell este 20 órakor bezárniuk” – tájékoztatta szerkesztőségünket Farkas Miklós, a Lupus-Travel ügyvezetője. Tőle tudtuk meg azt is, hogy a nyitott felvonók korlátozás nélkül üzemeltethetők, a kabinosok viszont maximum 25 százalékra tölthetők, kivéve, ha azokon egy család tagjai utaznak együtt. Érdemes tudni azt is, zárt terekben, így a kabinokban is kötelező az FFP2-es maszk használata.

 

A szálláshelyek tesztet is kérnek a védettektől

Az éttermek január elejétől ismét fogadhatják helyben kiszolgálásra az oltott és felgyógyult vendégeket. A szlovák konyha különlegességeit (például a kenyércipóban tálalt sűrű leveseket, a juhtúrós galuskát, a disznótoros ételeket) a síelők is megkóstolhatják, azok ugyanis jellemzően a síterepek mentén lévő fogadók étlapjain is megtalálhatók.

A szálláshelyek szolgáltatásait szintén csak a védett személyek vehetik igénybe, a szállodai bejelentkezéshez azonban szükség van egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztre, vagy egy 48 óránál nem régebbi antigéntesztre, esetleg egy hotelben elvégzett gyorstesztre is, ami a 12 évnél fiatalabb vendégek számára is kötelező. A bejelentkezés után a vendégek a szállodák éttermi és wellness-szolgáltatásait is használhatják.

A maszkviselés szabályai Szlovákiában szigorúbbak az itthoninál. Zárt terekben (a nyilvános épületek beltereiben, tömegközlekedési eszközökön, taxikban) kötelező az FFP2-es maszk, de jelenleg az egész ország területén kültéren is kötelező a maszk használata.

 

 

Jövő héttől új járványügyi szabályozás

Január 19-től változnak a járványügyi szabályok az országban, de ez várhatóan nem hoz változást a fent leírtakhoz képest. A járásonkénti szabályozást alkalmazó, rendkívül bonyolult Covid-automata helyett az osztrák 2G- és 3G-rendszeréhez hasonló OTP-rendszer marad érvényben.

sielok.hu információja szerint a síterepek és az éttermek szolgáltatását ezt követően is az oltottak és felgyógyultak (OP) vehetik igénybe, míg a szálláshelyek, fürdők, aquaparkok, szórakozóhelyek kérik tőlük a negatív teszteredményt is (OP+).

 

(Forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez