A WHO szerint a beutazási tilalmak nem hatékonyak, fel kell oldani őket

Sky Travel | 2022. 01. 26. | Hírek

A WHO a minap tartotta tizedik sürgősségi bizottsági ülését a világjárvány kezdete óta. Az ülés egyik legfontosabb témája a nemzetközi utazások tilalma volt; a szervezet állásfoglalást és megoldási javaslatokat is közzétett a kérdésben.

November végén több ország felfüggesztette a dél-afrikai országokba induló és onnan visszatérő járatait az omikron vírusvariánssal kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva. A legtöbb kormány azóta feloldotta ezt a tilalmat. Az ülés után kiadott nyilatkozatban az ENSZ egészségügyi szervezete azt mondta, hogy az omikron változat terjedésének megfékezésére bevezetett utazási korlátozások "idővel bebizonyították az ilyen intézkedések hatástalanságát".

A szervezet szerint a nemzetközi beutazási tilalmak "nem nyújtanak hozzáadott értéket, és hozzájárulnak a gazdasági és társadalmi feszültségekhez" a világ országaiban.

A bizottság egyhangúlag egyetértett abban, hogy a COVID-19 világjárvány továbbra is rendkívüli eseménynek minősül, amely továbbra is károsan befolyásolja a lakosság egészségét világszerte, és tartósan fennáll a vírus nemzetközi terjedésének és a nemzetközi forgalom megzavarásának a veszélye, ez pedig összehangolt nemzetközi válaszlépéseket igényel.

Ettől függetlenül azt tanácsolják az országoknak, hogy a vakcinaelosztás egyenlőtlenségei miatt ne követeljék meg a COVID-19 elleni védőoltást az utazók belépésének egyetlen kritériumaként. Fontosnak tartják továbbá a nemzetközi közlekedési tilalmak feloldását vagy enyhítését.

Emellett az országoknak "adott esetben" fontolóra kell venniük egyes intézkedések, köztük a tesztelési és karanténkövetelmények kiigazítását is, amelyek anyagi terhet rónak az utazókra – közölte a szervezet. Az utazási intézkedéseknek (pl. maszkviselés, tesztelés, elkülönítés/karantén és kötelező vakcina) kockázatértékelésen kell alapulniuk, nem pedig egy automatikusan követett gyakorlatnak lenniük, mint ahogy azt az elmúlt hónapokban megannyi országban láthattuk – tették hozzá.

 

(Forrás: Turizmus Online)

Vissza a hírekhez