A Vármúzeum megújult kiállítással és egésznapos programsorozattal ünnepli Budapestet

Sky Travel | 2023.11.08. | Hírek

Idén ünnepli 150. születésnapját Budapest, amelynek alkalmából a BTM Vármúzeum egésznapos programsorozattal készül. Ezen a napon nyílik meg az egyedülálló gótikus szoborleletet és a magyar-Anjou címeres selyem trónkárpitot bemutató felújított kiállítás is.

A városegyesítés évfordulójához kapcsolódó, a család minden tagjának szóló, egyszerre szórakoztató és ismeretterjesztő események várják a látogatókat november 18-án a Vármúzeumban. A múzeumi forgatagban állomásról állomásra haladva a különböző korszakokat megelevenítő kézműves foglalkozásokon, a divathoz és hadtörténethez kapcsolódó bemutatókon, tárlatvezetéseken vehetnek részt a látogatók.

A Mare Temporis hagyományőrző csapatának segítségével találkozhatunk és beszélgethetünk egy Mária Terézia korabeli hölggyel, egy 1848-49-es nemzetőrrel, egy reformkori párral piacra mehetünk, valamint szóba elegyedhetünk egy századfordulós társasággal is.

Többek között arra is fény derül, hogy milyen volt a főváros az egyesítés évében, de kipróbálható lesz egy közel 200 éves nyomdagép is – sőt, a korabeli a divat is terítékre kerül. Mindezekkel játékos formában, a látogatók bevonásával, kreatív, alkotói folyamatok keretében ismerkedhetnek meg. Az érdeklődők emellett részt vehetnek rövid tárlatvezetéseken, amelyeknél a legkülönfélébb témák kerülnek előtérbe – például többet megtudhatunk a honfoglaló magyarokról, Árpád- és török kori kincsleletekről, a késő középkori kerámiaművességről vagy éppen a legendás Kána faluról.

Ezen a napon nyílik meg az egyedülálló gótikus szoborleletet és a magyar-Anjou címeres selyem trónkárpitot bemutató felújított kiállítás is a Vármúzeumban.

A megújult kiállítás „sztárjai", a gótikus szoborleletek is reflektorfénybe kerülnek: a Szoborhistóriák című, rendhagyó színházi előadáson életre kelnek a múzeum szenzációs relikviái korabeli élőzenével, előadóművészettel, középkori vásári színjátékkal, miközben betekintést nyerhetünk a leletegyüttes és a korszak történetébe.

Az egésznapos programból nem marad ki a zene sem: a Kackiás verklis igazi századfordulós hangulatot varázsol a budai Várba, de Szabó Balázs-szólókoncerttel is készülnek a szervezők.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez