A tél Szlovákiában kezdődik

Sky Travel | 2022.12.14. | Hírek

A címben szereplő mottóval csalogatja északi szomszédunk a magyar vendégeket a síszezon rajtjánál a Liptói régióba, valamint az Alacsony-Tátrába. A budapesti Szlovák Intézetben kedden délután tartott prezentáción mi is megismertük a kínálatot.

A tájékoztató házigazdája Soňa Jelínková, a budapesti Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője volt, mellette pedig Marta Zimanová, a Zsolnai (Žilinský) Turisztikai Régió menedzsere adott érdekes és hasznos információkat a téli programokról, lehetőségekről.

A címbeli mottó mellett elhangzott, hogy a prezentáció főszereplője, Liptó (Liptov) „élmény az összes érzékszerv számára”, aminek átélése csak online módon teljesen képtelenség. A hagyományos síelés mellett pedig természetesen lehetőség nyílik túrasízésre, freeride-ra vagy sífutásra is, hisz összességében több ezer kilométer hosszú turistaösvények, pályák állnak rendelkezésre a régióban.

Elmondták, hogy Szlovákia legjobb síterepe a Jasná síközpontban található, itt a téli sportok kedvelői a Chopok északi és déli oldalán hódolhatnak szenvedélyüknek. A nagyrészt mesterséges hóval fedett pályák hossza pedig 50 kilométer, vannak pályák kezdőknek és gyakorlottaknak is.

A 2022/23-as szezonra a síközpont beruházott egy új, 15 személy utaztatására alkalmas kabinos felvonóba, amellyel gyorsabb a feljutás a Chopok csúcsára. Jasna a túrasízés, sífutás, freeride szerelmesei számára is kiváló lehetőségeket kínál, de kutyaszánversenyeket is szerveznek itt.

A lecsúszások után azonban a turisták más programokat is igényelnek. Megtudtuk, hogy számtalan ilyen lehetőséget kínálnak a vendéglátók, kezdve a diszkóktól, koncertektől a vacsoráig a Chopok csúcsán elhelyezkedő, panorámás Rotunda étteremben, vagy a Habarka hegyi vendéglőben.

Ugyancsak kiemelték, hogy a téli szezon alatt gyakorlatilag az egész régióból ingyenes buszjáratok közlekednek a Jasná síközpontba. A vendégek leteszik gépkocsijaikat a díjtalan deménvölgyi (Demänovska dolina) P+R parkolóban, ahonnan 15 percenként indulnak a buszok, amelyek a Chopok déli oldalán is rendelkezésre állnak.

De kisebb síközpont is várja a téli sportok szerelmeseit Liptóban, például a Skipark Malinô Brdo.

A téli pihenés Liptón természetesen nem csak síelést és havas sportokat jelent. A sípályák közelében számos termál- és ásványvízforrás található. Ideális relaxáció a lesiklásokat követően a lipótszentmártoni (Liptovský Mikulaš) Tatralandia, vagy a lucski (Lúčky) és besenyőfalui (Bešeňová) aquaparkok.

A régió gasztronómiai élményeket is kínál, a bárhol Szlovákiában kihagyhatatlan juhtúrós sztrapacskától a rántott sajtig, ám a legkülönlegesebb a Liptovské droby névre hallgató, krumplis-tepertős-hagymás-fokhagymás hurka. Amit amolyan előételként a többi fogást felvezetve, liptói népzene kíséretében mi is megkóstolhattunk a Szlovák Intézetben. A hurka helyét érdemes a speciális, deménvölgyi gyógynövénylikőrrel megágyazni, majd helyi sörökkel leöblíteni a menüt.

A pandémiás időszakot Liptó is megsínylette. A régióban 2021-ben 2019-hez viszonyítva 80 százalékkal csökkent a magyar turisták száma, akik az idelátogatók toplistáján, a csehek és lengyelek után a 3. helyet foglalják el. Idén már folyamatosan emelkedett a vendégszám, de még mindig csak a 2019-es referenciaév 60 százalékánál tartanak.

Ha valaki eldönti, hogy irány Liptó, már itthonról érdemes megkezdeni az alapos programszervezést, ebben segít a visitliptov.sk portál, amely az igényekhez igazodva tervez programot, sőt, amennyiben az időjárás közbeszól, újratervez.

Az öt ok, amit kiemeltek a házigazdák, hogy miért érdemes Liptóra, a Chopokra látogatni, a közelség, az akár öt hónapig kitartó hótakaró, a szolgáltatások árai, a hegy-termálvíz egy helyen, és nem utolsósorban a széles szállás- és gasztronómiai kínálat.

A keddi rendezvény adott alkalmat arra is, hogy Fürstner József, a síszövetség elnöke és Fehér Gyula, a síbajnokság versenyigazgatója aláírja azt a megállapodást, amelynek alapján új, Magyar Sí Szövetség Kupa elnevezéssel rendezik meg a 30 éves múlttal rendelkező Országos Amatőr Gyermek Síbajnokságot 2023. február 23-án, amelynek Donovaly már 10. alkalommal házigazdája.

A Szlovák Intézetben szervezett tájékoztatón jelen volt Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, nagykövet, a Magyar Sí Szövetség egykori tiszteletbeli elnöke is, aki nem mellesleg a síverseny legelső fővédnöke volt.

(forrás:turrizmus.com)

Vissza a hírekhez