A távolmaradásra biztatja a brit bulituristákat Amszterdam

Sky Travel | 2023.03.30. | Hírek

„Maradj távol” – ez az üzenete Amszterdam vadonatúj reklámkampányának, amellyel azoknak a fiatal brit férfiaknak próbálják elvenni a kedvét az utazástól, akik bulizni indulnának a holland városba.

Amszterdamnak elege van a vadul bulizó brit fiatalokból, akik hétvégenként folyamatosan emelkedő véralkoholszinttel és egyre gyatrább magaviselettel kocsmáról kocsmára vonszolják magukat. Legalábbis ezzel magyarázható a „Stay away” azaz „Maradj távol” szlogenű, új kampány, amellyel a holland város bizonyos látogatói csoportok ellen kíván védekezni. Az üzenet lényege: azok a fiatal brit férfiak, akik egy „kaotikus” hétvégét akarnak eltölteni Amszterdamban, inkább maradjanak otthon – írja a Spiegel.

A lap idéz egy felmérést, amely szerint az amszterdami vörös lámpás negyedben a legtöbb zaklatást 18-35 év közötti brit férfiak – az ugyanilyen korú holland férfiakkal egyetemben – követik el. A legénybúcsúk, kocsmatúrák és tivornyák elviselhetetlenné teszik az életet az említett városrészben.

A célzott online kampány keretében egy videó ugrik fel, ha valaki olyan szókapcsolatokat üt be a keresőbe, mint „legénybúcsú Amszterdam” „olcsó hotel Amszterdam” vagy „kocsmatúra Amszterdam”. A megnyíló videók a mértéktelen alkohol- és drogfogyasztás kockázatait és következményeit – pénzbírság, bekerülés a bűnügyi nyilvántartásba, kórházi tartózkodás, tartós egészségkárosodás – mutatják be.

Sofyan Mbarki, a város polgármester-helyettese azzal magyarázza a lépést, hogy Amszterdam minden más európai városnál többet tesz azért, hogy gátat vessen a „felelőtlen” növekedésnek. Mint mondta, a turistákat továbbra is szívesen fogadják, de csak akkor, ha megfelelő módon viselkednek és nem követnek el erőszakos cselekményeket. Különben a város azt üzeni nekik: „Inkább nem, maradjatok távol”.

A rosszul viselkedő turistákat elriasztó kampányt először Nagy-Britanniában indítják el, majd lefolytatják Hollandia és más EU-tagországok olyan területein is, ahonnan potenciálisan sok rendbontó érkezhet a városba.

Ezzel párhuzamosan elindul egy olyan kampány is, amely a már Amszterdamban tartózkodó turistáknak szól. Ennek keretében például közösségi oldalakon és utcai figyelmeztető táblákon tájékoztatják a látogatókat a nyilvános helyen való vizelés tilalmáról, az ittasságról, a zajszennyezésről és az utcai dílerektől történő drogvásárlásról.

(forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez