A Sárkányok háza forgatási helyszínei a turizmus fellendülésére számítanak

Sky Travel | 2022. 08.23 | Hírek

A Sárkányok háza forgatási helyszínei a turizmus fellendülésére számítanak

Hétfő hajnalban debütált a Sárkányok háza, a Trónok harca előzménysorozata a HBO Maxon. A forgatási helyszínek arra készülnek, hogy a sorozatnak köszönhetően rajongók ezrei érkeznek majd a festői tájakra.

Nemcsak a rajongók követik majd a Sárkányok háza minden egyes jelenetét, az Egyesült Királyság Cornwall és Peak District (az ország első nemzeti parkja) régiói, valamint Spanyolország és Portugália turisztikai hivatalainak munkatársai is figyelemmel kísérik az eseményeket. Arra készülnek ugyanis, hogy a sorozatnak köszönhetően hatalmas látogatói áradat fog érkezni a forgatási helyszínekre – írja a Deadline.

A sorozat elődjét, a Trónok harcát 2011-ben kezdték forgatni, és a következő évtizedben nagymértékben átalakította a forgatási helyszínek, leginkább Horvátország, Izland és Észak-Írország idegenforgalmát. Utóbbi desztináció csak 2019-ben 350 ezer látogatót vonzott és 50 millió fontos bevételre tett szert a sorozatnak köszönhetően, míg a filmbeli fővárosnak, Királyvárnak hátteret adó Dubrovnikban a turisztikai növekedés felét a Trónok harcának tulajdonítják. A sorozat indulásakor, 2011-ben több mint 600 ezer turista érkezett a horvátországi városba csak a Trónok harca miatt,de azóta is elérhetőek a sorozat helyszíneit végigjáró városnéző túrák, amik továbbra is közel 60 ezer látogatót vonzanak évente.

 

A Sárkányok háza kapcsán a Visit Cornwall vezérigazgatója, Malcolm Bell a The Guardian című napilapnak elmondta, hogy többek közt a St Michael's Mount, a Mounts Bay és a Holywell Beach szerepelnek az új sorozatban, és arra számítanak, hogy tömegek érkeznek majd Cornwallba, hogy élőben is megnézzék a nevezetességeket.

Cornwallnak korábban az is lendületet adott, hogy a BBC Poldark című sorozatát (mind az 1970-es évekbeli eredeti változatot, mind a közelmúltban újraindított változatot), valamint az ITV Doc Martin című sorozatát is a környéken forgatták.

Hasonló a helyzet az Ibériai-félszigeten is. Spanyolországban a turisztikai ágazat vezetői máris túrákat készítenek elő Stanage, Curbar és Hollinsclough környékére, melyek a Dragon's Back hegygerincként láthatóak a sorozatban, míg Portugáliában a várakozások szerint Monsanto hegytetőn fekvő faluját lephetik majd el a rajongók, miután a Sárkányok házának köszönhetően a barlangházai és hatalmas gránitsziklái világszerte ismertté válnak.

(forrás: Turizmus.com) 

Vissza a hírekhez