84 ezer angol fontért kelt el a Titanic egyik utolsó vacsorájának menülapja

Sky Travel | 2023.11.20. | Hírek

A Titanic egyik utolsó vacsorájának menülapját is elárverezték múlt hétvégén Angliában.

A Titanicról származó relikviák is kalapács alá kerültek a Henry Aldridge & Son aukciósház múlt hétvégi árverésén az angliai Devizes városában. Az értékes tárgyak között volt egy első osztályú étlap is, méghozzá a hajón 1912. április 11-én felszolgált vacsora menülapja – számolt be róla a BBC.

Az étlapból megtudhatjuk, hogy a katasztrófa előtt három nappal többek között osztrigát, marhabélszínt, mentaszósszal kínált bárányt és portói boros mártással körített vadkacsát szolgáltak fel a jómódú vendégeknek. De kóstolhattak a hajó gazdag utasai lazacot hollandi mártással, sült csirkét kenyérmártással, köretnek zöldborsót, paszternákpürét, főtt rizst, Anna-burgonyát és főtt újburgonyát, desszertnek pedig Victoria pudingot és francia fagylaltot is sok más mellett.

Az étlapon látszik, hogy víz érte, a szöveg egy része el is mosódott. Valószínűleg egy túlélő vihette magával a hajóról, vagy egy elhunyt személynél találhatták meg.

Az aukciósház kutatásai alapján ez az egyetlen fennmaradt menülap az április 11-i vacsoráról.

A dél-angliai Southamptonból New Yorkba tartó Titanic 1912. április 14-én késő este ütközött egy jéghegynek, és néhány órával később süllyedt el. A katasztrófa több mint 1500 emberéletet követelt.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez