6 borrégió, 22 borvidék és 67 borászat a Debreceni Jazz- és Bornapokon

Sky Travel | 2023.07.14. | Hírek

A Debreceni Bor- és Jazznapok Magyarország legrégebben létező jazzfesztiválja, melyet – a 2020-as év kivételével - 1972 óta minden évben megrendeztek. Idén augusztus 3. és 6. között várják az ország minden tájáról érkező borbarátokat és jazzkedvelőket a debreceni Nagyerdőbe, a Békás-tó partjára.

A rendezvényen hazánk mind a 6 borrégiója és 22 borvidéke bemutatkozik majd 67 borászaton keresztül - így többek között az egri, a mátrai, a kunsági, az etyeki, a csopaki, a szekszárdi, a badacsonyi, a tokaji, a villányi és a soproni pincészetek is górcső alá kerülhetnek.

A fesztivál vezetett borkóstolóin gondosan összeállított borsort kóstolhatnak meg a jelentkezők szakavatott iránymutatás mellett. A pincészetek között megjelennek a naturális borászatok, melyek kis termőterületen, fokozott odafigyeléssel ápolják szőlőiket, és hagyományos eljárással készítik tölgyfahordókban érlelt boraikat.

Kiemelt tétel a rendezvény borpalettáján az Etyeki Kúria Chardonnay-ja, a Nyakas Pince Menádok Pinot Gris-e, továbbá a Koch Borászat Selection Irsai Olivérje, melyek 2023-ban aranyérmet kaptak az országos borversenyen, továbbá a Dúzsi Pince Görögszó nevet viselő 2011-es bora, amely 2015-ben bekerült a világ legjobb vörösborai közé. A legjobb női borásznak járó nemzetközi címet a Jammertal Borbirtok vezető borásza, Kövesdi Zsófia nyerte ebben az évben a legnagyobb borászati szakportál, a „Selection” választása alapján.

A Debreceni Bor- és Jazznapok három zenei színpadán felvonultatja a hazai, jazz műfajban alkotó zenészek és zenekarok élvonalát: fiatal, kísérletező jazzisták és tapasztalt, ismert jazzmesterek közel 40 formációval érkeznek a színpadokra. 2023 a bőgősök és basszusgitárosok éve, ezért a Bor- és Jazznapok három Artist in Residence jazz zenésszel büszkélkedhet Egri János, Jónás Géza és Bartók Vince személyeiben.

A fesztivál sztárfellépői között kiemelendő Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint duója, a Nagy Emma Quintet páratlan hangzású, fiatal jazzistákból álló zenekar, az idén 50 éves Magyar Jazz Quintet, a karakteres játékstílusú Vas/Bukowski/Szmańda trió, a modern Szakcsi Jr. Renaissance és az év Fonogram-díjasa, a Subtones funk-jazz-pop supergroup-ja. A vasárnapot a hagyományokhoz híven a jazzkedvelők szívének közepe, a 38 éve működő Debrecen Dixieland Jazz Band Gyárfás István „Gyafi” legendás jazzgitárossal közös koncertje zárja. Minden este, a koncerteket követően jazz dj-k szolgálják a zenei alapot a borkóstolókhoz.

 

Napközben a családokat is külön program várja az eseményen, a lombokkal ölelt Galiba Gyereksarokban a kisebb-nagyobb gyerekek játékokkal szórakozhatnak a szülőkkel, nagyszülőkkel közösen. Emellett idén is kutyafrissítő-ponton hűsölhetnek a négylábú barátok és gazdijaik.

A gasztronómiai kínálatot több mint 20 vendéglátóhely szolgáltatja. A borok mellé a házi sajtok mellett a hagyományos konyha és a street food finomságok közük is választhatunk, de az IKON Étterem is kitelepül majd.

Ebben az évben a Bor és Jazznapok is átáll a készpénzmentes fizetési módra, tehát mindenhol bankkártya, mobilapplikáció vagy feltöltőkártya segítségével lehet majd vásárolni.

(forrás:turizmus.com)

Vissza a hírekhez