300 ló, grandiózus néptáncprodukció, gyereklovasfalu a Hortobágyi Lovasnapokon

Sky Travel | 2023.06.23. | Hírek

Az országhatárokon átívelő ismertségű rendezvény legfőbb célja a Hortobágyra jellemző pásztorkultúra múltjának és jelenének, valamint a Mátai Ménes lótenyésztő munkájának, és a ma is használt, működő fogatgyűjteményének megismertetése, népszerűsítése.

A Hortobágyi Nonprofit Kft. fenntartásában működő Mátai Ménes Magyarország egyik legjelentősebb lótenyésztő központja, az egyik legnagyobb lóállománnyal az országban. A Hortobágyi Lovasnapokon 300 ló tudása mutatkozik be július 14. és 16. között.

Péntek, szombat és vasárnap délelőtt 9 órától kora estig lovas programok, bemutatók várják a látogatókat. Nagy élményt jelent e hatalmas ménes egy részét és az idei csikókat élőzenés méneshajtás során látni a puszta naplementéjében.

Több országos lovasverseny zajlik az eseményen, így a Hortobágyi Derby és a Nagydíj, továbbá országos csikós bajnokság, kombinált fogathajtó verseny, fogathajtó staféta verseny, szimultán fogathajtó verseny és a Dunka Csaba emlékverseny.

Nem maradhatnak el a lovas show-k, a csikós és pusztaötös bemutatók, a huszár- és rendőrkarüsszel, a kaszkadőr lovasok, bizonyítva, hogy milyen harmónia és szavak nélküli összhang létezhet állat és ember, ló és lovasa között. A Hortobágyi Vágta idén az esemény vasárnapján várja a látogatókat.

Szombaton és vasárnap az esemény házigazdája, Gundel Takács Gábor várja a látogatókat a színpadon, a versenyek alatt és az egész területen.A Hortobágyi Lovasnapok egyik kiemelt programja a szombaton 18 órakor kezdődő „Arra van egy kőhíd rakva" címet viselő grandiózus néptáncprodukció.Ezen az estén a Forgórózsa Táncegyüttes, a Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes, a Hajdú Táncegyüttes és a Debreceni Népi Együttes, továbbá a Hajdúnánási Aranyszalma Néptáncegyüttes 100-150 táncos bevonásával létrejött közös produkcióját láthatja a közönség.

A 2000 négyzetméteren elterülő gyereklovasfalu forgatagában mindhárom napon Bazsarózsa népi játékok, hatalmas szalmavár, Paprika Jancsi Csúzlizdája és élőszavas népmesemondás várja a kisebbeket. Kádár Ferkó Fotószínházának köszönhetően egy kép erejéig időutazókká válhatnak az érdeklődők, mialatt kortalan kézművesfoglalkozások zajlanak.

A lovasfaluban a Miskolci Csodamalom Bábszínház, a Langaléta Garabonciások, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes, a Debreceni Népi Együttes, a Ládafia Bábszínház, a Szárnyas Sárkányok, a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia a régi vásári komédiások, vándorszínészek és muzsikusok boszorkányos ügyességét hozza el hangulatával. A Petőfi-évfordulóra is emlékezve megjelenik Boka Gábor is, akinek János vitéz darabja a mesélés öröméről szól.

A programot tradicionális pásztorételek – többek között 400 kg bográcsban elkészített szürkemarha – és kézműves vásár egészíti ki.

(forrás:Turizmus.com)

Vissza a hírekhez