2040-re jöhet az egyéni szén-dioxid-kibocsátási korlát és a karbonútlevél?

Sky Travel | 2023.11.30. | Hírek

Egy nemzetközi utazásszervező cég javaslata szerint minden egyes utazóhoz éves, limitált szén-dioxid-kibocsátási mennyiséget kellene rendelni, amelyet egy útlevélben vezetnének.

2023 nyara tele volt melegrekordokkal nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is. Pusztító meleg Spanyolországban és Törökországban, erdőtüzek Görögországban és Hawaiin – ezek mind az éghajlatváltozás eredményei a szakértők szerint.

Kutatások azt is kimutatták, hogy az éghajlatváltozás problémái körülbelül egytized részben a turizmus számlájára írhatók. Az eredmények javítása és a fenntarthatóbb utazás tehát a turizmus környezetbarátabbá tételén alapulhat. Az Intrepid Travel utazásszervező cég már meg is alkotta az egyik lehetséges megoldást, a „karbonútlevél” ötletét.

Az ötlet azon alapszik, hogy minden utazóhoz éves szén-dioxid-kibocsátási egységet rendelnek, amelyet nem léphetnek túl. A koncepció ugyan szélsőségesnek tűnhet, a szén-dioxid-kibocsátási egységek ötlete azonban egyáltalán nem új keletű. Még 2008-ban az Egyesült Királyság parlamentje tárgyalt a „személyes szén-dioxid-kereskedelem” kérdéséről, amit azonban elengedtek a nagyfokú ellenállás és a feladat összetettsége miatt.

Az Intrepid Travel jelentése tehát azt jósolja, hogy 2040-re életbe lépnek a szén-dioxid-kibocsátási útlevelek – írja az Index a CNN cikke alapján.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez