Ne dőljön be a kamuhirdetésnek, hogy árverezik a reptéren hagyott bőröndöket!

Sky Travel | 2024.03.28 | Hírek

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetéhez bejelentés érkezett egy hamis Facebook-oldal kapcsán, amely a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér (BUD) nevével visszaélve csaló posztokat és hirdetéseket jelenít meg.

A hamis oldalon lévő posztok és hirdetések egy adathalász oldalra vezetik át a gyanútlan áldozatot. Ezek a weboldalak eredetileg banki adatok lopására készültek, arculatilag megtévesztésig hasonlítanak a reptér valódi oldalához, amely a www.bud.hu címen érhető el – idézi az MTI Országos Sajtószolgálata (OS) a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat közleményét.

A csaló oldalak elszaporodására már a Budapest Airport is felhívta a figyelmet, kiemelve, hogy a repülőtér soha, egyetlen nyereményjáték vagy promóció keretében sem kéri a felhasználó bankkártyaadatait, jelszavát vagy más szenzitív adatát.

A csalás lényege, hogy a repülőtér "akciós áron" elárverezi a gazdátlanul hagyott poggyászokat, aminek természetesen egyáltalán nincs valóságalapja.
Ez a csalási módszer egyáltalán nem újdonság, tavaly is több ilyen témájú adathalász és hamis Facebook-oldal bukott le. Ezek az oldalak igyekeznek valós platformok látszatát kelteni, a csalók bejegyzéseket posztolnak, hamis profilokkal kommenteltek, reagálnak.

 

Ez esetben a csalók valószínűsíthetően egy korábban feltört oldalt használtak fel céljaik eléréséhez. Jelzésértékű, hogy a névjegy adatoknál nem magyar, hanem egy brazil (+55-ös nemzetközi előhívó számú) telefonszám szerepel – olvasható a közleményben.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez