Málta, ahol élmény a Húsvét

Sky Travel | 2024.03.18 | Hírek

Málta ideális úti cél a húsvéti időszakban. Itt nemcsak nézője, de aktív résztvevője lehetünk az ünnepnek. Minden plébánia a helyi szokások szerint ünnepel és a látogatókat is bevonják a hagyományokba, melyek egy része egyidős a kereszténységgel.

A keresztény világ nagy részében virágvasárnappal kezdődik a nagyhét. A máltaiak számára azonban a Mater Dolorosa, azaz Fájdalmas Szűzanya péntekén kezdődik – a nagypéntek előtti pénteken. Évszázadok óta ez az ünnep mindig különleges helyet foglal el a máltaiak szívében. Minden egyházközség körmenetet szervez a tiszteletére, amin a hívek hagyományosan mezítláb járnak a bűnbocsánatért. A legnépszerűbb Fájdalmas Szűzanya körmenet a vallettai Ta’Ġieżu ferences templomé, amely elsőként tartotta ezt a körmenetet a szigeteken. 

A máltai nagyhét rítusai meglehetősen összetettek. Nagycsütörtök, nagypéntek és húsvétvasárnap színes és áhítatos ünnepek. Az emberek a földszinti ablakokat miniatűr szobrokkal és drapériákkal díszítik, szentélyeket állítva a keresztre feszítés emlékének. Az erkélyeken kivilágított keresztek láthatók. Az utcákat zászlók díszítik. Nagycsütörtök a Keresztelő Szent János-székesegyházban olaj szentelő krizmamisével kezdődik, amelyen az illatos olajat megáldják.

Nagypénteken Málta utcái hatalmas színpadokká válnak. Számos egyházközség látványos körmenetekkel emlékezik meg a passióról. Jézus Krisztus képmásai keskeny utakon haladnak át, amelyeket különféle szobrok kísérnek, köztük a Fájdalmas Szűzanya. A körmeneteken mindig nagyon sokan vesznek részt. 
 Nagyszombaton a húsvéti vigília nyolc körül kezdődik a tűzszenteléssel. 

Húsvét napját a templomi harangok szakadatlan zúgása és a gyors tempójú körmenetek jellemzik, miközben a fiatalok a Feltámadott Krisztus szobrait vállukon hordozva rohangálnak az utcákon. Krisztus halál felett aratott győzelmét ünneplik. Az emberek az erkélyekről konfettit és szerpentint szórnak a menetre. A gyerekek pedig figollával a kezükben szaladnak a menet után. Ez egy tradicionális máltai húsvéti sütemény, mandulából és cukormázzal borítva. A figollákat hagyományosan a plébános áldja meg.

Nagyböjt és a húsvét ízei

Málta jól ismert az étel szeretetéről. Ez alól a nagyböjt sem kivétel. Számos hagyományos húsvéti fogás is a szokások része. Ezek között megtalálható a kusksu (bableves) és a qagħaq tal-Apostli (apostolok kenyere). A kwareżimal nagyon népszerű desszert a böjti időszakban: fekete mézből, tejből, fűszerekből és mandulából készül. A Karamelli szintén hagyományos böjti édesség szentjánoskenyérből és mézből. Máltán amúgy is több hal- és zöldségalapú ételt fogyasztanak, különösen hamvazószerdán és nagyböjti pénteken. A kunserva (paradicsompüré), olajbogyó és tonhalas kenyér is nagyon gyakori fogás ez idő alatt. A különféle töltelékekkel (spenót, borsó, szardella, sajt) töltött péksütemények "qassatat" és "pastizzi" néven ismertek. Húsvétkor az egész család összegyűlik ebédre, ahol bárányhúsos ételeket szolgálnak fel és desszertként figollit fogyasztanak.

(Forrás: Turizmusonline.hu)

Vissza a hírekhez