Több százmilliárd forint turizmusfejlesztésre uniós támogatásból

Sky Travel | 2022. 03. 31. | Hírek

Mintegy 230 milliárd forint uniós támogatás jut turisztikai fejlesztésekre a 2014–2020-as fejlesztési ciklusban – mondta el Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára a Turizmus és Profit című konferencián.

Ezen belül a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programra (GINOP) 120 milliárd forint, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programra (TOP) 100 milliárd forint, a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programra (VEKOP), valamint a Vidékfejlesztési Operatív Programra (VP) szintén 10 milliárd forint jut. Ugyanakkor a turisztikai vállalkozások külön is pályázhatnak például energetikai fejlesztésekre, kedvezményes hitelre és oktatási programokra – tette hozzá.

A GINOP forrásaira kis- és középvállalkozások (kkv-k) pályázhatnak, a rendelkezésre álló összegből egyebek mellett tematikus hálózatok (zarándok- és természetjáró utak) építhetők, természeti és kulturális örökséghelyszínek tehetők vonzóbbá, valamint egyik kiemelt terület a gyógyvízkutatás támogatása.

A társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmus kialakításáért felelős TOP-ban az önkormányzatok a támogatottak, a vidékfejlesztési programban pedig a falusi turizmus szolgáltatói érdekeltek. Az első turisztikai témájú pályázatok nyár elején várhatók.

A helyettes államtitkár beszámolt arról is, hogy az előző, 2007–2013-as uniós ciklusban összesen 1119 támogatott projekt volt, amelyből eddig 893 valósult meg, 313 milliárd forint támogatást ítéltek meg, amelyből 309,8 milliárd forintra szerződtek, és 238 milliárd forintot ki is fizettek.

 

(Forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez