Megugrott a kereslet a tengeri körutazásokra

Sky Travel | 2022. 02. 16. | Hírek

Egyre fogynak a szezon jegyei a tengeri körutazásokra, a turisták világot akarnak látni a közel kétéves bezártság után. A tőzsdén is meglátszik a fokozott érdeklődés, a hajótársaságok részvényeinek árfolyama is elkezdett felkapaszkodni – írja a vg.hu.

Az üzemeltető vállalatok vezetői egyelőre döbbenten állnak a hirtelen megugrott kereslet előtt, a növekvő infláció és a járványidőszak miatt sokkal szerényebb volumenű foglalásokra számítottak.

Tavaly a harmadik negyedévhez képest a negyedikben már jóval több foglalás érkezett, azonban az omikron variáns megjelenése miatt decemberben csökkenni kezdett a kereslet, és az ünnepi időszakban is alacsonyabban maradt.

Az új év azonban jó híreket és bizakodást hozott, 2022 eleje óta minden héttel egyre nő a foglalásszám, és mostanra visszatért az omikron előtti szintre.

A piac főbb szereplői közül a Carnival részvényára összesen 15,5 százalékkal, a Norwegian Cruise és a Royal Caribbean árfolyama pedig 12 százalékkal nőtt az elmúlt 5 kereskedési napon – emeli ki az írás.

Az egyik Wall Street-i elemző szerint a hajók alacsonyabb kihasználtsága összefügg a turisták költési hajlandóságával. Ha kevesebb az utas, kevesebbet kell sorba állni egyes a szolgáltatásokért, így szívesebben fizetnek a hajón elérhető különféle élményekért –­ véli az elemző. A fedélzeti kiadások pedig nem elhanyagolhatóak, a hajótársaságok szerint ezek különböztetnek meg egy jó negyedévet egy nagyszerűtől.

Azonban vannak még nehézségek a szektor talpra állását illetően.

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) az amerikai vizeken közlekedő cirkálóhajókra vonatkozóan továbbra is a legmagasabb Covid-19 veszélyességi szintet, a 4-est tartja fent. „A hajótársaságoknak február 18-ig van lehetőségük arra, hogy csatlakozzanak a CDC frissített Covid-19 programjához” – fogalmaz a CDC közleménye.

A legmagasabb, „Vaccination Standard of Excellence” fokozatot azok a hajók kapják, amelyeken az utasok legalább 95%-a és a személyzet 95%-a teljes mértékben be van oltva, és lehetőség szerint booster oltásokat kaptak.

A szakmai szövetség (Cruise Lines International Association) szerint azonban diszkriminatív a lépés, hiszen a csökkenő amerikai megbetegedési arány miatt már számos állami és helyi hatóság elkezdett lazítani a korlátozásokon.

Ausztrália sem adott még zöld utat: április 17-ig meghosszabbította az óceánjáró hajók beutazásának tilalmát, de ha engedi az egészségügyi helyzet, visszavonják az intézkedést – nyilatkozta az egészségügyi miniszter.

Ezzel szemben a Karibi-térség nem hezitál, a hónapban már volt, hogy egyszerre hét óriási hajót is fogadtak az antiguai kikötők, ami a valaha volt legmagasabb szám.

 

(Forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez