Jó hírek a világból a járvánnyal kapcsolatban

Sky Travel | 2022. 01. 13. | Hírek

Izraelben csökkentették a kötelező házi karantén időtartamát, Nagy-Britanniában pedig már biztosra veszik, hogy az ország túljutott az omikron vírusvariáns okozta fertőzési hullám tetőzésén.

Nicán Horovic izraeli egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az ötödik, viharos járványhullámot okozó omikron vírusváltozatnál nagyon kicsi a valószínűsége, hogy egy hét után is fertőz, és ezért az eddigi tízről hét napra csökkentették a fertőzöttek kötelező otthoni karanténjának idejét. Szerdán már sorozatban harmadik napja ismét rekordszámú, ezúttal több mint negyvenezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Izraelben a kedden elvégzett több mint 360 ezer teszttel. A pozitív tesztek aránya 10,09 százalék volt. Már 156 393-an vannak kötelező otthoni karanténban azért, mert fertőzöttel érintkeztek. A szakemberek szerint január 25. és 30. között várhatóan csökkenni kezd majd a fertőzések száma. A fertőzési ráta már csökkenésnek indult, valószínűleg a negyedik oltás hatására.

A brit egészségügyi minisztérium kedd este közzétett új adatsora szerint az elmúlt 24 órában 120 821, az utóbbi egy hétben 1 103 660 koronavírus-szűrés eredménye lett pozitív országszerte. A heti szám 166 218-cal, 13,1 százalékkal alacsonyabb a múlt kedden zárult egy hétben kiszűrt új fertőződésekénél. A pozitív szűrési leletek heti száma azzal együtt is csökkent, hogy ugyanebben az egyheti időszakban 1,85 millióval, 18,1 százalékkal több koronavírus-szűrést végeztek, mint a megelőző héten. A naponta kiszűrt új fertőződések száma egy hete döntött rekordot: a január 4-én zárult 24 órában 218 724 ember szűrési leletében mutatták ki a koronavírus jelenlétét, vagyis kedden csaknem 98 ezerrel kevesebb fertőződést azonosítottak egy nap alatt, mint egy héttel korábban.

 

A Pantheon Macroeconomics londoni üzleti elemzőműhely, amely rendszeresen végez járványügyi modellszámításokat is a piaci szereplők számára, kedd este összeállított friss helyzetértékelésében hangsúlyozta, hogy november 12. óta a kedden zárult egy hét volt az első olyan összehasonlító időszak, amelyben csökkent heti összevetésben számolva az új koronavírus-fertőződések száma Nagy-Britanniában. A ház kiemelte azt is, hogy a kórházi kezelésre szoruló koronavírus-fertőzöttek számának ugyancsak egyheti összehasonlításban mért növekedési üteme - amely a brit kormány járványügyi intézkedéseinek elsődleges meghatározó tényezője - 2,3 százalékra lassult Angliában; ez december 4. óta a legalacsonyabb heti növekedési ütem. Mindez azt jelzi, hogy az omikron koronavírus-variáns által okozott mostani nagy-britanniai fertőzési hullám már tetőzött, és az újonnan kimutatott napi fertőződési számok mostantól meredek ívben csökkenni kezdenek - áll a cég keddi elemzésében.

 

(Forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez