Forrás: turizmus.com

Mától mindegyik szerbiai autópályán mérik az átlagsebességet – írja a Vajdaság Ma délvidéki hírportál.

Korábban történt

De nem csak mérik, hanem büntetik is azokat, akik a megengedettnél gyorsabban hajtanak – olvasható a vajdasági hírportálon. 2016-ban 606-an, 2017-ben 578-an haltak meg a szerbiai közutakon. Tavaly 3487 személy, ebből mintegy 2000 az autópályákon, szenvedett súlyos sérülést maradandó következményekkel.

Az első mérési napon, pénteken 14 óráig a hat nagy fizetőkapunál több mint 70 olyan vezetőt büntettek meg, akik átlépték az autópályán megengedett 120 kilométeres sebességet.

Vladimir Rebić rendőrigazgató, aki ma a belgrádi Vrčin fizetőkapunál tett látogatást, megerősítette, az is büntetést fizet, aki csak egyetlen kilométerrel lépi túl a megengedett átlagsebességet, mint mondta, zéró tolerancia lép életbe a gyorshajtókkal szemben.

Azok a gyorshajtók sem lélegezhetnek fel, akik az autópályát valamelyik leágazásnál hagyják el, ők ugyanis a lakcímükre kapják meg az értesítést, miszerint nyolc napon belül kötelesek adatot szolgáltatni arról a személyről, aki elkövette a szabálysértést, illetve kifizetni a büntetést. Rebić szerint érdemes ezt határidőn belül megtenni, mert ellenkező esetben 100 és 120 ezer dinár közötti büntetést kaphatnak a felelősség alóli kibúvás miatt.

Az átlagesebesség mérése mellett az autópályákon a rendőrségi jelzés nélküli, ún. elfogó autók is ellenőrizni fogják a sebességet, mindezt a halálos áldozatok számának csökkentése érdekében. A rendőrség igazgatója rámutatott arra is, hogy az elmúlt két évben a két szerbiai autópályn 96-an haltak meg és több mint kétezren megsérültek.

Arra a kérdésre, hogy a nyáron, amikor rengeteg külföldi kocsi halad át az autópályákon, hogyan fog működni a rendszer, Rebić elmondta, azoknak az országoknak a nagykövetségeivel, amelyekből a legtöbben érkeznek, felvették a kapcsolatot és ők fogják figyelmeztetni állampolgáraikat arra, hogy itt mérik az átlagsebességet, ugyanakkor a fizetőkapuknál is kiírják ezt török, német, angol és más nyelveken is.