A brit utazási irodák szövetsége, az ABTA, a Londoni Városi Rendőrség és a Get Safe Online megállapításai szerint, a szállásfoglalás lett a fő típusa az utazási csalásoknak.

A tnooz cikke szerint  sok esetben a csalás összefüggésbe hozható hamis hotelekkel – az átverés során a csaló a kamu hotelt listázza, majd lopott hitelkártyákat használ, hogy online utazási ügynökség weboldalán foglaljon. Az online utazási ügynökség miután kifizeti a hamis hotelt, a csaló visszavonja a kifizetést az online utazási ügynökségtől, és nem válaszol semmilyen megkeresési kísérletre, anyagi kárt okozva az online utazási ügynökségnek.

A bűnűzők egyre kifinomultabbak és hihetőbbek.

Az elmúlt hónapokban, az utazási ipar szemtanúja volt hamis faházas/fogadó oldalak egész sorának, azonosítva, hogy egyes bűnözői vállalatok miként csaltak ki több tízezer eurót gyanútlan vendégekből.

Van olyan csalási forma is, amely azt jelzi, hogy a csalók és a hotelek összejátszanak. Ezesetben a csalók (szintén lopott hitelkártyákkal) akkor foglalnak online utazási ügynökségeken keresztül, amikor a hotel megemeli a szobaárakat, majd megfelelő időben a hotel segítségével lemondják azt. Az eredmény? Az online utazási iroda benyeli a kárt, a hotel és a csalók pedig elfelezik az összeget.

(Napi Turizmus)