Veszélyben a spanyol turizmus?

Az ibériai országban sok év után idén először tornyosulnak felhők a gazdaság egyik alappillérét adó idegenforgalom egén.

Kapcsolódó cikkek

Van-e ténylegesen ok aggódni – erről kérdeztük a spanyol turisztikai cégek egyesületének elnökét, Santiago Aguilart.

“A fő versenytársaink felerősödésével kell számolnunk, például Törökország, Egyiptom vagy Tunézia újjáéledésével, ezek azok az országok. melyek az elmúlt években jelentős turistamennyiséget engedtek át nekünk. Mindezek ellenére annyira azért nem aggasztó a helyzetünk, mert továbbra is nagyon sokan jönnek hozzánk” – mondta Santiago Aguilar, a spanyol turisztikai cégek egyesületének elnöke. 2017-ben Spanyolországba csaknem 82 millió turista érkezett, amivel a világon a második leglátogatottabb ország lett, Franciaország után, az USA előtt. A turisták közül 18 és fél millióan britek voltak. A brexit elhalasztásának köszönhetően ez még idén is meglesz, de hogy utána mi történik, azt senki sem tudja.

“Nyilvánvaló, hogy a brexit, különösen egy traumatikus brexit hatással lesz a brit turisták úticél-választásaira, korlátozza a lehetőségeiket, de nemcsak Spanyolországban, hanem mindenhol a világon. Valószínűleg a tartós turizmus miatt jobban kellene aggódnunk. Mi történik majd azokkal a britekkel, akiknek Spanyolországban van ingatlana? Tudom, hogy a kormányok ezen dolgoznak, hogy a brexit nem érintse ezeknek az embereknek az életét” – mondta Aguilar. Az idegenforgalom elképesztően nagy részét adja a spanyol gazdaságnak: tavaly 178 milliárd eurót hozott, ami a GDP 11,8 százalékát jelentette. Az ágazatnak köszönhetően 2,3 millió munkahely jött létre.

( napi turizmus)