Forrás: MTI

Biztonsági riasztás miatt a brit királyi légierő (RAF) két Typhoon típusú harci gépének kíséretében szállt le szerdán az egyik londoni repülőtérre a Ryanair ír légitársaság Litvániából érkező repülőgépe.

A Ryanair közölte, hogy a riasztást „gyaníthatóan hamis” bejelentés okozta, de a cég szóvivője ennek részleteire nem tért ki, csak annyit mondott, hogy a bejelentést a litván hatóságok kapták.

A Boeing 737-es Kaunasból tartott a londoni Luton repülőterére, amikor az incidens történt. A riasztás után a kelet-angliai Coningsby mellett működő RAF-támaszpontról két Typhoon vadászgép szállt fel, és az ilyen esetekre kijelölt leszálló repülőtérre, a Londontól északkeletre fekvő Stanstedre kísérte az utasszállítót.A Ryanair gépe baj nélkül leszállt, az utasokat busszal vitték át az eredeti célállomásra, Luton repülőterére

A légierő szóvivője megerősítette a riasztást. Közölte: „műveleti okokból” a két harci repülőgépnek engedélyezték, hogy lakott terület felett átlépjék a hangsebesség határát – ami hangrobbanással jár – és az ebből eredő „kényelmetlenségért” a légierő elnézést kér a helyi lakosságtól.A Ryanair gépe baj nélkül leszállt, az utasokat busszal vitték át az eredeti célállomásra, Luton repülőterére. Stansted repülőterét rövid időre lezárták, de a forgalom azóta újraindult.
(turizmus.com)