Háromezeréves asszír templomot robbantott fel az észak-iraki Kalhu romvárosában az Iszlám Állam terrorszervezet.

Az ENSZ szerdán megerősítette, hogy a romvárosról készült műholdas felvételeken kiterjedt pusztítás látható Nabú, a babiloni bölcsesség istenének templomának főbejáratánál – olvasható az Origón. Kalhu az időszámítás előtti XIII. században virágzó asszír város volt, melyet később az arabok Nimrudra kereszteltek át. Romjai 30 kilométerre délre fekszenek a mai Moszultól, amely 2014 júniusa óta az Iszlám Állam ellenőrzése alatt áll. A robbantásról videót tettek közzé.

A videofelvételből nem derült ki, mikor készült, és az eredetisége sem erősíthető meg független forrásból. A videón emellett az is látható, hogy a dzsihadisták bulldózerrel pusztítják el az úgynevezett Nergal-kaput, amely az ókori Ninive történelmi városfalának része volt a mai Moszulban.

Ahogy arról a Turizmus Online-on is beszámoltunk korábban, az Iszlám Állam tagjai tavaly Palmüra ősi templomát is felrobbantották. Palmürát a szíriai hadsereg azóta visszafoglalta az Iszlám Államtól, szakemberek szerint a károk helyreállításához öt évre lenne szükség.

(forrás: Origo) (Napi Turizmus)