Forrás: turizmus.com

Működik Magyarország első új építésű, ülőszékes sífelvonója Mátraszentistvánban, a pálya fejlesztésére 850 millió forintot költenek.

Révész Máriusz, kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos a beruházás átadó ünnepségén, a síparkban emlékeztetett rá, hogy a kormány 25 százalékos támogatást nyújt magyarországi sípályák fejlesztéséhez. Ennek a programnak része a mátraszentistváni sípark fejlesztése, amelyhez a működtető vállalkozás 150 millió forint állami forrást kapott.

A beruházás legjelentősebb eleme az ülőszékes sífelvonó, amelyet az osztrák Doppelmayr cég épített. A kerékpárok szállítására is alkalmas létesítmény a tervek szerint négyévszakos felvonóként üzemel majd. Az 500 méter hosszú felvonót óránként 2200 ember használhatja. Hasonló fejlesztés zajlik Eplényben is, ahol hamarosan új sípályát adnak át.

Körösi Péter, a mátraszentistváni sípark ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy az állami támogatás évekkel hozta előre a beruházás megvalósítását, amelyből a környezetbarát hajtástechnológiával működő lift mintegy 600 millió forintba került. A projekt része volt továbbá egy új víztározó kialakítása és egy épülő befejezése. Ezen kívül három hóágyút és egy hótaposó gépet is vásároltak.

A kormány a közelmúltban döntött a Kékestető környezetének fejlesztéséről, ahol négyévszakos kabinos sífelvonó épül.

(turizmus.com)