Dr. Google helyett speciálisan képzett, diplomás ápolók adnak telefonon segítséget Bécsben azoknak, akik nem tudják eldönteni, hogy panaszaikkal érdemes-e azonnal orvoshoz fordulniuk, vagy ráérnek másnap beszámolni róla a háziorvosnak.

Kapcsolódó cikkek

Az osztrák egészségügyi reform keretében április eleje óta újabb segélyhívó telefonszám áll a bécsiek, alsó-ausztriaiak és vorarlbergiek rendelkezésére. A vonalat akkor hívhatják, ha fáj valamijük, de nem tudják eldönteni, mennyire komoly az állapotuk.

A bármely hálózatból normál tarifával hívható 1450-es számon éjjel-nappal speciálisan képzett, diplomás ápolók állnak készenlétben, akik egy kérdéssor segítségével először azt mérik fel, hogy életveszélyes állapotban van-e a hívó. Ha igen, azonnal kiküldik hozzá a mentőt. Ha nem olyan komoly a probléma, a tünetek és kórelőzmények alapján a segélykérővel közösen eldöntik, hogy ráér-e, ha másnap felkeresi a háziorvosát, vagy inkább menjen be a kórházba. Természetesen abban is segítenek, hogy a hívó hol talál a közelben szakorvost, fogorvosi rendelőt, kórházat, és ott mikor van rendelés.

A telefonos tanácsadás nem helyettesíti az orvosi kezelést vagy a diagnózist, inkább egyfajta útmutatóként funkcionál az egészségügyi szolgáltatásokhoz és szolgáltatókhoz. És mivel főleg éjszaka vagy hétvégén hajlamos megfájdulni az ember foga vagy dagad gigantikusra a semmiségnek gondolt rovarcsípés, a 1450-es szám a hét minden napján, éjjel-nappal hívható. A tesztidőszak egészen 2018 végéig tart.

(Napi Turizmus )