Ma már léteznek olyan turisztikai célpontok szerte a világon, ahol legszívesebben korlátoznák a turisták létszámát, akik sokszor többszörösen felülmúlják az ott lakókét.

Forrás: Vagabond.se |

De ezt nem is olyan könnyű megtenni. Az utazók által leginkább sztárolt helyek listáján – amelyet a vagabond.se online svéd turisztikai lap tesz közzé – piciny szigetek és sokmilliós országok egyaránt találhatók.

Az első helyen Santorini, a nagyon népszerű görög sziget található, a második pedig Velence. Szinte egymásba érnek a buszok, a hajók, hiába a parkolási tilalmak, a magas árak. Mindenki úgy érzi, ezeket a helyeket – főleg Velencét – egyszer az életében látnia kell.

Főleg az állat- és növényvilágot veszélyezteti a Galapagos-szigetekre áradó vendégsereg, a történelmi romok pedig Macchu Picchu-n vannak veszélyben. Thaiföld egyes szigetei is túlnépesedtek, a szállodák és éttermek a szeméttel alig tudnak mit kezdeni. Tavaly és az idén is próbálták limitálni a Koh Khai Nok-ra, Koh Khai Nui-ra és Koh Khai Nai-ra igyekvők létszámát, bizonyos szigorú korlátozásokat bevezetésével. Hasonló a helyzet a Kanári-szigetcsoport egyes szigeteivel.

A városok között a sláger Barcelona, amelybe még mindig belejátszik a kultikussá vált Woody Allen-film. A magyar turisták között kevésbé népszerű célpont az itáliai Cinque Terre, amelyek csupán pár ezer lakosa van, de annak többszöröse mászik fel évente a meredek festői sziklafalakra.

Az északi tájak közül Antarktisz és Izland található a legveszélyeztetettebb úti célok között. Az ide igyekvőkre kevéssé vannak az „őslakosok” – főleg a pingvinek – felkészülve, és meg is zavarja életüket a sok kíváncsiskodó.

(Turizmus Panoráma Bulletin)