Azok viszont, akik felgyógyultak a koronavírus-betegségből és ezt igazolni is tudják, hat hónapra mentesülnek a karanténkötelezettség alól az Operatív Törzs mai tájékoztatása szerint.A külföldről hazatérőknek továbbra is karanténba kell vonulniuk – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.
Kiss Róbert közölte, hogy a karanténkötelezettség alóli mentesítést két negatív PCR-teszt birtokában kérhetik az utasok. Az első ilyen vizsgálatként figyelembe veszik a schengeni tagállamok valamelyikében, az Egyesült Államokban vagy Kanadában végzett tesztet, de a második negatív eredményig fennáll a karanténkötelezettség – tudatta az alezredes. Hozzátette: azok, akik felgyógyultak a koronavírus-betegségből és ezt igazolni is tudják, hat hónapig mentesülnek a karanténkötelezettség alól.
Emlékeztetett: a Romániába személyforgalomban beutazó magyar állampolgárok mentesülnek a karanténkötelezettség alól, ha igazolják, hogy legkevesebb tíz nappal korábban megkapták a koronavírus elleni védőoltás második dózisát. Más országok is a védőoltás beadásának igazolásához kötik a karanténkötelezettség alóli mentesülést.
Ismertette azt is, hogy a kormány előterjesztése alapján az Országgyűlés tárgyal a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbításáról.
Az alezredes tájékoztatása szerint a boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 827 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 214-szer az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 613 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be. A vendéglátóhelyen történő tartózkodás tilalmát hétfőn egy ember szegte meg, de az üzlethelyiség ideiglenes bezárására nem volt szükség.
Hétfőn is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 35-ször léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 11 885-ször intézkedtek.
(forrás: turizmus.com)