A bolgár kormány hat népszerű fekete-tengeri strand koncesszióba adásáról döntött szerdán.

A Dnevnik internetes újság beszámolója szerint a strandokat, amelyek olyan közkedvelt üdülőhelyeken vannak, mint Neszebár, Szozopol, Djunite és Carevo 20 évre vehették koncesszióba a nyertesek.

A koncessziós vállalások alapján egy napernyőért és egy ágyért a nyaralóknak 8-16 levát (4-8 euró) kell majd fizetniük, igaz akad olyan strand is, ahol egy leva alatt lesz az ár.

A kormány további két – több helyet is tartalmazó – koncessziós eljárást félbeszakított, miután azokkal kapcsolatban kifogásokat tárgyal a versenyhatóság. Így ezekről már valószínűleg csak a várhatóan januárban hivatalba lépő ideiglenes kormány dönt majd.

A 378 kilométer hosszú bolgár tengerparton 209 strandot tartanak nyilván. A bolgár turizmus kiemelkedő évet zárt 2016-ban, és az idén is további növekedésre számítanak.

Nikolina Angelkova, az idegenforgalmi tárca vezetője a napokban elmondta: az országba látogató külföldi turisták száma reményei szerint tavaly meghaladta a 8 milliót, ami történelmi rekord, a végleges adatok még nem állnak rendelkezésre.

Csak novemberben 26 százalékkal nőtt a Bulgáriába látogató külföldiek száma az egy évvel korábbihoz képest, de a nyári hónapok is kiemelkedő teljesítményt mutattak, a szezon négy hónapja alatt 5,5 millió külföldi turistát regisztráltak, ami ugyancsak történelmi rekord.

(forrás: MTI)

 

(Napi Turizmus)