Egyre többen ismerik fel, hogy nem csak a nyári nagy melegben érdemes célba venni a Balatont, hanem a téli időszakban is. A tó környékén ilyenkor karácsonyi vásár, téli vitorlás verseny, műjégpálya, és wellness szállodák várják az odalátogatókat.

2016 első felében az előző évhez képest javult a Balaton látogatottsága, derül ki a KSH legfrissebb kimutatásából. Az év első négy hónapjában 17,2%-kal növekedett a Balatonnál eltöltött vendégéjszakák száma, a belföldi turisták száma 23,2%-kal, míg a külföldieké 5,6%-kal nőtt 2015 első negyedéhez képest. A magyarok többsége kezdi felismerni, hogy télen is tartogat érdekes programokat és kikapcsolódási lehetőségeket Magyarország legnagyobb tava. „Európában a Balatonnál sokkal rosszabb adottságokkal rendelkező tavak is egész évben élnek, miért ne tudnánk ezt itthon is meghonosítani? Az elmúlt években azt láthatjuk, hogy télen is egyre többen jönnek le a Balatonra, mi ezt a tendenciát megpróbáljuk úgy meglovagolni, hogy minél színesebb programkínálatot biztosítunk számukra” – mondta Tóth Balázs, a BL Yacht Club vezetője.

A Balaton első műjégpályája

Idén először Balatonlellén a Balaton első műjégpályája is megnyitotta kapuit, ami rögtön nagy sikert aratott. „Az, hogy befagy-e a Balaton, bizonytalan, mint a kutya vacsorája, ezért találtuk ki, hogy megépítjük a Balaton első műjégpályáját, közvetlenül a Balaton-parton, egy kikötőben” – mondta Tóth Balázs. De az aktív kikapcsolódás nem marad ennyiben Balatonlellén, ugyanis idén rendezik meg második alkalommal a Rudi Trans Mikulás Regatta versenyt, ami december 3-án egészen 10 órától délután 4 óráig nyújtott izgalmas kikapcsolódási lehetőséget a vitorlás sport szerelmeseinek.

Az aktív kikapcsolódás mellett számos hagyományos karácsonyi programmal is találkozhatunk, ha ellátogatunk Balatonlellére. Idén második alkalommal rendezik meg a Karácsonyi Vásárt, ahol több mint 30 kimondottan kézműves árus kínálatát ismerhetjük meg. Szombaton, december 3-án mutatják be a Balaton Borát is. A Balatoni Kör kezdeményezésére és kritériumrendszere alapján készül el ez a bor. A BalatonBor olaszrizlingből készül, jó ivású, ugyanakkor tartalmas balatoni bor, elsősorban a gasztronómia és a régiós értékesítés számára. A BalatonBor az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon, amiről ezért joggal mondhatjuk, hogy a Balaton Bora.

(forrás: Turizmus Online)

 

(Napi Turizmus)