Forrás: turizmus.com

Az Olasz Kultúrintézet adott otthont a „Sardegna: un mare di emozioni” című rendezvénynek, amely Szardínia tartomány turisztikai és gasztronómiai értékeire hívta fel a figyelmet.

Korábban történt

Szardíniáról főként smaragdszínű öblei és homokos tengerpartja jut eszünkbe, ám ez a mediterrán sziget ennél jóval többet tartogat. Ősi építészeti öröksége, ma is élő, gazdag népi kultúrája, egyedülálló gasztronómiai kínálata jórészt még felfedezésre vár. A hamarosan induló Budapest–Alghero közvetlen repülőjáratnak köszönhetően mostantól a magyar turisták is könnyebben érhetik a Földközi-tenger második legnagyobb szigetét.

A rendezvényt az Olasz Kultúrintézet szervezte az immár negyedik (idén május 30. és június 16. között zajló) Olasz Fesztivál keretében, együttműködve az Olasz Külkereskedelmi Intézettel (ITA) és a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamarával. Amint azt Massimo Rustico, Olaszország magyarországi nagykövete köszöntőjében elmondta, Szardínia, Olaszország harmadik legnagyobb tartománya közel sem olyan ismert, mint azt megérdemelné. Ez a még jórészt érintetlen sziget egyre fejlődő turisztikai infrastruktúrájának köszönhetően világszínvonalú desztinációvá válhat, és komoly növekedés elé néz, a „Sardegna: un mare di emozioni” rendezvény is ezt hivatott elősegíteni.

Marco Bulf, az Olasz Külkereskedelmi Intézet budapesti irodájának igazgatója Szardínia természeti és kulturális gazdagságát emelte ki. A sziget tengerpartját sokan a Karib-térségéhez hasonlítják, miközben a belső területeken a sok ezer éves nuraghe-kultúra, a tradicionális folklór vagy a sajátos enogasztronómia még felfedezésre vár. (Olaszországban az enogasztronómia fogalmát leginkább így értelmezik: ösvény a helyi kultúra megismeréséhez.)

Ahhoz, hogy Szardínia mint turisztikai termék versenyképes legyen, új eszközökre, megújult, élménycentrikus kínálatra van szükség, mondta el Ninni Chessa, Szardínia Tartomány Turisztikai Főosztályának kabinetfőnöke.

Bár a tengerpart csodaszép, ez ma már nem elégséges vonzerő. A sziget egészén sok-sok apró turisztikai célállomást kell kialakítani, és Szardíniát egész éven át vonzóvá tenni. Tavasszal az úgynevezett „lassú turizmus” révén a sziget erdős belső tájai kínálhatnak élményeket főként a kerékpárosoknak és a gyalogtúrázóknak; a májustól októberig tartó nyári szezon a strandolóké; az ősz ideális az ókori és középkori építészeti örökség, illetve a szürettel kezdődően a helyi gasztronómiai kincsek felfedezésére; a tél pedig a karneválokkal, vallási ünnepekkel a gazdag szárd folklór megismerésének ideje lehet.

Szardíniai turisztikai lehetőségeinek bemutatása után a Magyarországi Szárd Társaság megalakulásának hivatalos bejelentésére is sor került. Végül Tommaso Sussarello enogasztronómus, könyvkiadó a „mindig fényárban fürdő” sziget mezőgazdasági kultúrájáról ejtett néhány szót. Amint elmondta, Szardínián a klíma és a táj mindig is kedvezett az emberi életnek és a mezőgazdaságnak, ami az élelmiszerek – kenyérfélék, tészták, borok, sajtok, szalámifélék vagy olívatermékek – gazdagságában is megmutatkozik. A szigeten az élelmiszertermelés további minőségi és mennyiségi fejlődés előtt áll, és a szárd vendégszeretettel karöltve ugyancsak fontos turisztikai vonzerő lehet. Végül mindezt a gyakorlatban is megtapasztalhatták a „Sardegna: un mare di emozioni”vendégei, a rendezvény ugyanis jellegzetes szárd termékek kóstolójával zárult.
virag_img_2728