“Az utat úgy kell tervezni, hogy este tízkor a busz megáll és reggel hatig nem megy tovább” – mondta Palkovics László oktatásért felelős államtitkár az iskolai buszos túrákat érintő interjújában.

Az Index HVG-s interjúra hivatkozó cikke szerint az Emmi-ben szigorításokat fontolgatnak, a változtatások egyes elemei általában vonatkoznak majd az autóbusz-közlekedésre, személyszállításra, de szó van olyan szabályok bevezetéséről is, amelyek kifejezetten a gyerekeket szállító járművekre vonatkoznak.

Palkovics szerint a függetlenül attól, ki szervezi meg az adott utat az iskolásoknak, alapvetően az iskolától várható el, hogy körültekintően járjon el. A minisztériumban azt szeretnék, ha a kirándulásokat az iskolák szerveznék, a jogviszony az intézmény és a buszos cég közt jönne létre. Gondolkoznak azon, hogy kötelezővé tegyék az éjszakai megállást. A sofőröknek este tíz és reggel hat között szállodában kellene aludniuk, a gyerekek viszont maradhatnának a fűtött buszban is akár.

Január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett és kigyulladt egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.

(Napi Turizmus)