Srí Lanka egzotikus szigetországa a járvány kirobbanásának elején lezárta határait, de most 10 hónap után, szigorú szabályok betartása mellett ismét lehetővé teszi a beutazást a turisták számára.
A 21,5 milliós ország legnagyobb külföldről származó bevételét a turizmus adta, ezért elemi érdekük, hogy biztonságos körülmények között, de újra fogadjanak látogatókat. A Colombopage értesülései alapján a turisztikai miniszter elmondta, hogy teszt jelleggel fogadtak ukrán turistákat 2020 decemberében és kielemezték ennek tapasztalatait, megismerték a kísérleti projekt hibáit. Ennek eredményeképpen a január határnyitás után érkező turisták, akiknek a COVID-19-tesztje negatív eredményt mutat, regisztrált idegenvezetővel 14 helyszínt látogathatnak meg, beleértve a Sri Dalada Maligawa templomot. Azok, akik 28 napnál tovább maradnak, szabadon mozoghatnak majd.
Ez első, minimum 14 napos tartózkodási idő alatt előre meghatározott utazási buborék (travel bubble) megoldást alkalmaznak. Ez azt jelenti, hogy a karanténban veszteglés helyett a turisták mozoghatnak, de csak meghatározott területeken tartózkodhatnak, és csak a 131 tanúsított szálloda valamelyikében szállhatnak meg. Ez idő alatt kizárólag 14 turista látványosságot tekinthetnek meg, idegenvezetővel, aki felügyeli is a mozgásukat.
Jelenleg frissítik a kísérleti projekt alapján az egészségügyi és működési irányelveket. Minden intézmény és cég, amely turistákat hoz az országba, köteles betartani ezeket az irányelveket. Ha valaki nem tartja be a szabályokat, jogi lépésekkel néz majd szembe és “többé nem engedjük meg, hogy turistákat hozzon a szigetre” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy: „Mindent megteszünk, hogy megakadályozzuk a helyiek és a külföldi turisták közötti kapcsolatot. Ezenkívül a szálloda idegenvezetői, akik ilyen turistákkal dolgoznak, illetve például a sofőrök, egy úgynevezett utazási buborékban dolgoznak, így a társadalom nincs kitéve veszélynek.