Forrás: turizmus.com

Az elmúlt hétvégén a Qantas légitársaság sikeres próbarepülést hajtott végre a New York–Sydney útvonalon. A Boeing 787-9 Dreamliner fedélzetén 49 utassal és a személyzettel 19 óra 16 perc alatt tette meg a 16 400 kilométeres távolságot.

A próbajárat során számos különböző vizsgálatot végeztek el az utasokon és a személyzeten. Elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy viseli az emberi szervezet az extrém hosszú tartózkodást a levegőben.

Repülés közben mérték a pilóták agyhullámait, melatoninszintjét és éberségét, az utasokkal pedig tornagyakorlatokat végeztettek. A kabin világítását és a fedélzeti ételeket is igyekeztek úgy összeállítani, hogy a jetlaget csökkentsék.

„Az éjszakai járatok általában vacsorával indulnak, majd utána lekapcsolják a fedélzeti világítást. Ennél a járatnál mi ebéddel kezdtünk és hat órán át égve hagytuk a villanyt, a célállomás időzónájához alkalmazkodva. Ezzel rögtön megpróbáltuk a jetleg hatását csökkenteni” – közölte a légitársaság vezérigazgatója, Alan Joyce.

A közvetlen járattal három órát nyernek az utasok a légitársaság jelenlegi, az utat egy közbülső leszállással teljesítő járatához képest.

A közeljövőben még két hosszú távú próbarepülést tervez a légitársaság, egyet novemberben London és Sydney között, majd decemberben New York és Sydney között. A projekt sorsáról év végéig döntenek – közölte a légitársaság.

Amennyiben a többi próbarepülés is sikeres lesz, akkor a Qantas reményei szerint 2022-re közvetlen járatokkal köti össze Sydneyt, Melbourne-t és Brisbane-t New Yorkkal és Londonnal.

A Statista.com összeállítása szerint jelenleg a világ leghosszabb kereskedelmi útvonala mind időben, mind távolságban a Singapore Airlines Szingapúr és az amerikai Newark repülőtér közötti járata. A 16 700 kilométeres távot alig valamivel kevesebb mint 19 óra alatt teszi meg az Airbus A350-900-as gépe.

A lap ugyanakkor hozzáteszi, hogy a levegőben több tényező, különösen az esetleges ellenszél is befolyásolja, hogy egy adott útvonalon mennyi ideig tart a repülés. A Statista által összeállított infografikán látszik, hogy jelenleg melyek a leghosszabb légi útvonalak, melyek közül vitathatatlanul a Singapore Airlines New York-i járatáé az elsőség.