A Főváros és BVA közös projekjében a főváros címerállata, az oroszlán lesz a főszereplő.

 

A Duna pesti oldalán található belvárosi házak falán megelevenedő grandiózus fényfestést a 2016. októberében indított Neked mit jelent Budapest? szógyűjtő kampány keretein belül rendezik meg, amely a főváros első, közösségi művészeti projektjeként indult útjára. December 5-én a Szabadság híd és a Margit híd közötti szakaszon, a rakparton sétálva bárki nyomon követheti majd Budapest címerállatának és a logóban is szereplő oroszlánnak szimbolikus fejlődéstörténetét, a vetítés 19:00 és 19:30 között lesz – olvasható a közleményben.

A kampány művészeti partnere, a LaLuz Visuals fényfestő-csoport. A fényfestés során az alkotók egy sétahajóról vezénylik a vizuális élményt és fantasztikus mozgóképekkel lehetünk tanúi a 20 méter nagyságú oroszlán útjának, melynek kultúrtörténeti jelentőségű képei között villannak fel a lakosság által beküldött szavak is.

„Az emberiség a kezdetek óta tiszteli az állatok által megszemélyesített archetípusokat. Az oroszlán felfedezhető ősi rítusokban, várost védő erőállatokként,  különböző kultúrákhoz kötődő jelképekben, egyetemes szimbólumokként. A vetítés során ezekre reflektálunk. Az animációkészítést mindezek mellett  a lakosság által beküldött szavak is inspirálták. Az első szakaszon az oroszlán belső evolúcióját, kiteljesedését követhetjük nyomon. A másodikon pedig művészettörténeti utalásokkal találkozhat a közönség az sétáló fényfestés során.” – foglalta össze az esemény célját Megyeri András, a LaLuz Visuals csoport alapítótagja.

A Neked mit jelent Budapest? kampány zárásaként december 13-án, a BVA által működtetett Budapest Projekt Galériában nyíló kiállítás kelti életre a szógyűjtés eredményét, ahol, ha valaki lemaradt volna Budapest címerállatának útjáról, felvételről újra megtekintheti – írják.

Az egyedülálló program megvalósításához megfelelő időjárási viszonyok szükségesek, ezért a Kövesd az Oroszlánt! sétáló fényfestés rossz idő esetén elmaradhat, és egy későbbi időpontban rendezik meg. Az esetleges változásról a szervezők az esemény Facebook-oldalán adnak tájékoztatást.

 

(forrás: kreativ)

(Napi Turizmus)