Forrás: turizmus.com

 

A laptopok ellenőrzésének szigorítása csak néhány európai országban jelent újdonságot. Az USA és a „nagy testvért” követve Nagy-Britannia már hónapok óta tiltja a laptopokat a fedélzeten hat országból (Egyiptom, Jordánia, Libanon, Szaúd-Arábia, Törökország és Tunézia) induló járatokon.

A megoldás légitársaságonként más és más. Farkas Miklós (Lupus Travel) szerkesztőségünk kérdésére elmondta, hogy a British Airways például egyértelműen felszólította az utasokat, hogy a laptopjaikat tegyék a feladott poggyászba. A Turkish viszont azt a megoldást választotta, amit korábban még a „fegyvernek látszó” dugóhúzókkal, vagy svájci bicskákkal megengedett a legtöbb légitársaság: a boarding gate-nél le kell adni a laptopot, amit érkezéskor, a poggyászfelvételnél visszaadnak.

Vélelmezhető, hogy a legtöbb légitársaság hasonló megoldást választ majd, mert, nehezen elképzelhető, hogy 21(!) napon belül üzembe tudnak állítani az emberek egészségügyi átvilágításánál alkalmazott CT berendezésekhez hasonló laptop átvilágítókat.

Szerkesztőségi privát megjegyzésként hadd fűzzük hozzá egyáltalán nem reprezentatív felmérésünk eredményét. Aki volt már annyira szemtelen, hogy a leghátsó sor mögötti toalettről visszafelé sétálva rápillantott az utasok előtt vibráló laptop képernyőkre, az láthatta, hogy az utasok többsége valamilyen játékban merül el, s nem cégének éves eredményét elemzi egy Excell tábla segítségével. Persze nem kisebbítenénk azoknak a gondját, akik valóban dolgoznának a fedélzeten, de ez az igény bizonyára megoldható lesz fedélzeti gépek „kölcsönzésével”, legfeljebb a munkaanyagot kell majd pen-drive-on tárolni, persze, csak amíg azt is ki nem tiltják…

 

(Turizmus Panoráma Bulletin)