Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

„Várak és kastélyok” címmel szervezett tanulmányutat a MUISZ azzal a céllal, hogy bemutassa azokat a megvalósulás alatt álló fejlesztéseket és attrakciókat, amelyek beépítésével új színnel gazdagíthatják majd kínálatukat az utazási irodák.

A szakmában közismert, hogy két évre előre dolgoznak a beutaztatók, azaz ennyi idővel korábban kell kiajánlani csomagjaikat külföldi partnereik számára. Ennek fényében rögtön érthetővé válik, miért iktatott be study tour programjába a MUISZ olyan kastélyokat is, melyek jelenleg fejlesztési munkálatok miatt zárva tartanak, és csak jövőre nyílnak meg ismét a nagyközönség előtt.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében országszerte 39 műemlék – 20 kastély és 19 vár – újulhat meg.

Ahány helyszín, annyi tematika

Első helyszínünkön, Nádasdladányban a vár- és kastélyprogram fejlesztéseit koordináló Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) turisztikai osztályvezetője, Bodnár Dorottya részletesen is bemutatta az utazási irodásoknak azt a hét projektet – nádasdladányi Nádasdy-kastély, majki remeteség, tatai Esterházy-kastély, bajnai Sándor–Metternich-kastély, füzérradványi Károlyi-kastély, dégi Festetics-kastély, sümegi püspöki palota –, amelyeket az első ütemben, 2020-ban adnak át, összesen 16 milliárd forintos beruházással.

Elmondása szerint ezek a történelmi épületek nemcsak régi szépségüket nyerik vissza, hanem új, a 21. századi turisztikai igényeket kiszolgáló funkciókkal is gazdagodnak. A helyszínek mindegyike egységes arculattal és azonos szolgáltatásokkal, ajándékbolttal és kávázóval rendelkezik majd, valamint exkluzív rendezvényhelyszínként is szeretnék a tereiket hasznosítani.

Ami magát a tartalmat, a turisztikai attrakciót illeti: tematikában, programokban és interpretációs eszközökben is változatosságra törekszenek, a helyi adottságokra, a hajdan ott élő családokra, a történelmi tényekre vagy épp legendákra, adomákra építve. A bemutatást multimédiás és interaktív eszközök, különleges látványelemek (holoprojektoros vetítés, visualguide stb.) teszik majd élményszerűvé a látogatók számára.

A legendák kastélya

A feltételezett angol ősök okán Tudor-stílusban emelt nádasdladányi Nádasdy-kastélyban az építtető házaspár, Nádasdy Ferenc és Zichy Ilona legendás szerelmét választották központi témának a muzeulógusok. Az országban egyedülálló módon megőrzött Ősök csarnokában festményeken ábrázolt családtagok „személyesen” mesélik el majd történetüket az érdeklődők számára az alagsori virtuális élménytérben.

Az enteriőröket úgy rendezik be, hogy a látogató úgy érezze, mintha vendégségben járna a főúri családnál. Interaktív módon ismerheti meg a kastélyélet mindennapjait, a szalonetikettet, a korabeli lakás- és öltözködési kultúrát, a könnyező házigombáktól megmentett könyvtárban régi folyóiratokat olvasgathat, a visszaépített télikertben kávézhat, a kerti tavon csónakázhat.

A kert gyümölcsei és a lélek virágai

Ottjártunkkor még folytak a munkálatok a majki remeteség Európában egyedülálló barokk műemlékegyüttesében is. A korábban megújult Foresteria (kolostorépület) jelenleg is látogatható, így megnézhettük a szerzetesek közös helyiségeit – a csodálatos barokk díszebédlőt, könyvtárat, kápolnát, konyhát, műhelyeket, vendégszobákat –, valamint a birtokadományozó Esterházyak lakosztályait.

A mostani fejlesztés fő célja a némasági fogadalmat tett kamalduli szerzetesek élete és a remeteség korabeli gazdálkodásának bemutatása. Többek között felújítanak hét cellaházat, az egyikben látványmanufaktúra kap helyet és kipróbálhatók lesznek a szerzetesek foglalatosságai. A rekonstruált teraszos, geometrikus kertben lelki tanösvényt alakítanak ki a remeték „üzeneteivel”, látogathatóvá teszik a templomtornyot és a nemrég feltárt kriptát, a kolostor melletti tó túlpartján látogatóközpont épül étteremmel.

Diplomáciatörténet és főúri élet

Az első ütemben megújuló hét helyszín közül elsőként a tatai Esterházy-kastély nyitja meg kapuit, a tervek szerint 2020 nyarán, Vajon hányan tudják, hogy e falak között írták alá a schönnbrunni békeszerződést? Ennek az eseménynek és a kastélyban vendégeskedő uralkodók emlékére választották az ide tervezett kiállítás egyik témájának a diplomáciatörténetet. A másik kiemelt tematika pedig a főúri életforma megidézése.

Az épület felújítása során sikerült helyreállítani a helyiségek díszítésének eredeti részletgazdagságát, a barokk parkettát és falfestéseket, kuriózum a márvány és hollandi csempés fürdőszobák. Ebben a hiteles miliőben enteriőrrekonstrukciók fogják megjeleníteni a grófi és grófnői lakosztályokat, hálószobákat, s a látogató bekukkanthat a fiú- és lányszobákba is. Babaház (a kastély kicsinyített mása), interaktív, lapozható családfa, színháztörténeti vetítés fokozza majd az élményeket.