Forrás: turizmus.com

Megkezdték a próbaterápiás kezeléseket az aggteleki Baradla-barlangban. Ez fontos része annak a folyamatnak, hogy a gyógybarlanggá nyilvánításhoz szükséges minősítési vizsgálatokat elvégezhessék, és azt is elősegíti, hogy a gyógyterápiához szükséges infrastruktúrát teszteljék és rendszerbe állítsák.

 

A próbaterápia része annak a nemrég befejeződött nagyszabású magyar–szlovák közös gyógyturisztikai fejlesztésnek, amely több mint 1,5 millió euró interreges pályázati támogatással valósult meg. Ebből 1,3 millió euró volt a magyar rész – tájékoztatta a turizmus.com-ot Bacsó Zsolt, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának osztályvezetője

A fejlesztés lehetővé tette, hogy a magyar–szlovák határon levő Baradla-Domica barlangrendszerben gyógyászati kezeléseket folytathassanak. A terápia során elsősorban a hely gyógyhatású mikroklímáját használják fel a légúti betegségek kezelésére, de – mint megtudtuk – a gyógyhatás a barlang levegőjének összetételétől, a légáramlás mértékétől és a víztől is függ. Ezeknek az elemeknek a meghatározása, mérése pedig fontos adatokat szolgáltat a gyógyhatás eredményességéről.

A projekt megvalósítása során a magyar oldalon kialakították a gyógyászathoz szükséges infrastruktúrát. A szlovák területen pedig befejezték a klímaterápiás rész fejlesztését. A közös beruházással a szakértők arra számítanak, hogy a két ország közötti barlangrendszert és annak természeti értékekben gazdag környezetét jövőben még többen látogatják majd, különösen a gyógyulni vágyó turisták. Jelenleg évente 250 ezer vendéget fogadnak.

Tavaly, még a fejlesztéseket megelőzően, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának együttműködésével régészeti feltárásokat is folytattak az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem Régészettudományi Intézetének munkatársai a világörökségi listán szereplő Baradla-barlangban.

Az ásatások során újkőkori tárgyakat, emberi csontokat találtak. Az értékes régészeti anyagot hamarosan feldolgozzák és Budapesten, a Nemzeti Múzeumban állítják majd ki.