Forrás: turizmus.com

Augusztus 20-hoz ma már számos hagyományos, az elmúlt években elindult esemény kapcsolódik: az újkori hagyományok között van a Magyarország Tortája és a Magyarország Cukormentes Tortája címek odaítélése is.

Varga Margitnak, a népszerű Zazzi egyik tulajdonosának hozzáadott cukor nélkül készült tortája nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg.

Magyarország Tortája idén a Balatoni Habos Mogyoró lett, amit Vaslóczki Orsolya készített, akit szintén a legtehetségesebb mai cukrászok között tartanak számon. A két győztes tortát a nagyközönség először augusztus 19-én és 20-án, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg. Mindkét cukrász a szakma megbecsült mestere és újítója.

Idén hatodik alkalommal írta ki az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, melyre az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége nevezhetett.

A cukrászok idén is a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistából válogathattak. A verseny győztese a Pöttyös Panni lett, melyet a budapesti Zazzi Cukrászda alkotott meg. A torta nem tartalmaz hozzáadott cukrot és fehér lisztet, annál inkább mákot, málnát és mandulalisztet. Ahogyan a kóstoló során is megtapasztalhattuk, az üde málna hab savanykás ízét jól kiegészíti a szilva réteg édessége. A piskótában a mák intenzív ízét a mandulaliszt teszi selymesebbé. Könnyedségét, nyári vidámságát, a tetején található pöttyök is hangsúlyozzák.

Magyarország Tortája idén a Balatoni Habos Mogyoró lett, jelentette be Pataki Ádám, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének vezetőségi tagja – amelyet Vaslóczki Orsolya készített, ő korábban már a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt is megnyerte.

A tortákat augusztus 19-én és 20-án a Magyar Ízek Utcáján is megkóstolhatja a nagyközönség a Várkert Bazárnál.

Elindult a hobbicukrászok versenye, a Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny, melyet a Magyarország Cukormentes Tortája program részeként az Egy Csepp Figyelem Alapítvány nem szakképzett cukrászok részére rendez minden évben.  A nevezési határidő szeptember 18.

Augusztus 20. az új kenyér ünnepe, még ma is. Ezért immár hetedik éve megrendezik a kenyerek versenyét is. Idén legjobbnak az andornaktályai Kurdi Família Pék Kft. Görböc nevű finom, foszlós fehér kenyere bizonyult, amelyet minden nagyobb szupermarketben megvásárolhatunk majd.

Augusztus 20. országtorta cukormentes Balatoni Habos Mogyoró Pötty

(Turizmus Panoráma Bulletin)