Szombattól négynapos vakációra mennek a romániai közalkalmazottak, miután a bukaresti kormány pihenőnappal kötötte össze január 24-ét – a román fejedelemségek egyesülésének ünnepét – az azt megelőző hétvégével.

A kormány szerdán elfogadott határozata értelmében január 23-a, hétfő pihenőnap lesz a közszférában, amelyet január 28-án, szombaton – vagy január végéig túlórázással – kell ledolgozni. A kormányhatározat nem érvényes a megszakítás nélküli tevékenységeket biztosító közalkalmazottak munkarendjére, valamint azokra a bírákra és ügyészekre, akiknek január 23-ra kitűzött tárgyalásuk van.

A román parlament tavaly ősszel nyilvánította hivatalos munkaszüneti nappá a román fejedelemségek – Moldva és Havasalföld – 1859-es egyesülésének évfordulóját, amely már évek óta nemzeti ünnepnek számított Romániában.

A decemberi parlamenti választásokat megelőző időszakban az eddigi 12-ről 14-re emelték a hivatalos munkaszüneti napok számát Romániában, amibe húsvét és pünkösd vasárnapját is beleszámolják. A parlament a választási kampányt megelőző időszakban szavazta meg, hogy – a román fejedelemségek egyesülésének ünnepe mellett – június 1-je, a nemzetközi gyermeknap ott hagyományossá vált dátuma is munkaszüneti nap legyen Romániában.

1859 januárjában Moldva és Havasalföld is Alexandru Ioan Cuzát, a moldvai Nemzeti Párt uniót szorgalmazó vezetőjét választotta fejedelmévé, annak ellenére, hogy korábban a nagyhatalmak a – krími háború után török fennhatóság alól felszabadult – két román fejedelemség korlátozott egyesülésébe egyeztek csak bele. A perszonálunió után Cuza 1862-re elérte a két államapparátus összevonásának nemzetközi elismerését: az új állam ekkor vette fel a Románia nevet.

(forrás: MTI)

 

(Napi Turizmus)