Románia és Kelet-Közép-Európa eddig feltárt, leghosszabb járataival rendelkező barlangját nyitnak meg 2017-ben Romániában a Nyugati Kárpátokban.

A Szelek Barlangját 1957-ben fedezte fel egy helyi bányász útmutatásai alapján Bagaméri Béla, aki a szűk bejáratot némiképp kiszélesítette, hogy egy felnőtt is be tudjon bújni. A környékbeli juhászok ismerték a helyet, a nyári forróságok idején állítólag a szűk bejárathoz ültek le hűsölni a léghuzathoz.

A feltárás hosszú évtizedek óta folyik, a barlangrendszer labirintus jellegű, négy emeletet tártak fel, a közöttük lévő szintkülönbség 160 méter. A Szelek Barlangja a Kolozsvári Amatőr Barlangkutató Klub kezelésében van, 2003-ban nyitottak csak meg egy rövid, 730 méteres látogatói szakaszt, most azonban arra készülnek, hogy jövőre 50 km hosszú utat bocsátanak az érdeklődők rendelkezésére.

Egyelőre folyik a szakasz kialakítása – csak kellő felszereléssel, kísérettel, előzetes bejelentkezést követően lehet majd így is látogatni –, most dolgozzák ki a legbiztonságosabb útvonalat.

A feltárást végzők szerint a barlanglabirintusnak csupán egy bejárata van, és legalább nyolc óráig tart, amíg egy útvonal végére érnek.

A barlang megközelíthető gépkocsival a Nagyvárad-Kolozsvár úton, Vársonkolyos (Suncuius) község irányába kell letérni, itt már elirányítanak a helybeliek.

A svájci kormány által biztosított 85 ezer svájci frank vissza nem térítendő támogatással összesen tíz barlangot nyitnak meg a turisták számára.

Irházi János
a szerző cikkei    (Napi Turizmus)