Otthon a tengeren – megéri a börtönt?

(Napi Turizmus)

A thaiföldi hatóságok megkezdték a világ első olyan lakóházának a felszámolását, amelyet a thaiföldi partok mentén a nyílt tengeren hozott létre egy amerikai-thaiföldi pár – írja a hvg.hu.

A legtöbben eljátszunk a gondolattal, hogy milyen lehet a tenger közepén, madárcsicsergéssel fűszerezett csendben tölteni a mindennapokat. Chad Elwartowski, a bitcoinból meggazdagodott amerikai milliomos és thaiföldi élettársa, Supranee Thepdet számára ez két hónapra megvalósult. Talán tovább is tarthatott volna, ha nem posztolják teli az internetet az új életükkel. Sorra születtek a bejegyzések olyan tartalommal, hogy egyetlen ország törvényei, egyetlen bíróság ítéletei sem vonatkoznak rájuk. Csakhogy ez csak szerintük volt így.

Néhány hónapja építettek egy vízen lebegő nyolcszögletű lakóalkalmatosságot 26 kilométerre Phuket sziget partjaitól, úgy gondolták, hogy Thaiföld felségterületén kívül. Csakhogy a thaiföldi hatóságok szerint az építmény a 200 tengeri mérföldes (321 kilométeres) kizárólagos gazdasági övezeten belül fekszik, így sérti az ország szuverenitását, ami akár életfogytiglani börtönnel, sőt halállal büntethető. A thaiföldi hatóságok első, április 13-i razziája elől menekült el a pár, jelenleg szökésben vannak, a hatóságok szerint még Thaiföldön. Mindenesetre vádat emeltek ellenük..

A férfi és élettársa tagja az úgynevezett seasteadig mozgalomnak, amely nemzetközi vizeken, a világ államainak joghatóságán kívül szeretne úszó településeket alapítani. Az Andamán-tengeren, Phuket mellett lebegő ház volt az első megvalósult projektje az utópisztikus mozgalomnak.