Öt éven belül újjáépítik a Notre Dame-ot

Forrás: MTI

A francia parlament végleges formájában elfogadta a három hónappal ezelőtti tűzvészben megrongálódott párizsi Notre Dame felújításáról szóló törvényt.

 Korábban történt

A törvény a többi között adókedvezményt irányoz elő azoknak, akik pénzügyi segítséget nyújtanak a székesegyház felújításához, megszervezi és ellenőrzi az adományok felhasználását, megkönnyíti a helyreállítási munkálatokhoz szükséges döntések meghozatalát, egyszerűbbé teszi a közbeszerzési eljárások lebonyolítását.

„A legnehezebb még hátravan. Először megerősítjük a székesegyházat, aztán pedig felújítjuk” – mondta a döntés előtti vitában Franck Riester kulturális miniszter.

2024-re újra ilyen lehet a Notre Dame
Fotó: pixabay.com

Az ellenzék támogatja a nemzeti jelképnek számító katedrális újjáépítését, feleslegesnek tartotta, hogy a kormány rendkívüli törvényben engedélyezze az örökségvédelmi és a környezetvédelmi szabályok áthágását.

A kulturális miniszter viszont arról biztosította a képviselőket, hogy a kormány „nem keveri össze a gyorsaságot és az elsietettséget, az ambiciózus időtartam lehetővé teszi valamennyi érintett szakember mozgósítását”.

A tárcavezető arra is emlékeztetett, hogy a több mint 850 millió eurós felajánlásoknak eddig csak valamivel több mint 10 százaléka érkezett meg, és a felújítási munkálatok becsült összegét sem állapították még meg a kárfelmérők.

A 850 éves gótikus székesegyházban április 15-én tört ki tűzvész, amelynek következtében leégett a tetőszerkezet és leomlott a kúp alakú huszártorony. Emmanuel Macron államfő másnap jelezte: öt éven belül újjáépítik a Notre Dame-ot, de számos szakértő úgy véli, ennél hosszabb időre lesz szükség, és egyelőre az sem tisztázott, hogy az eredeti formájában vagy pedig egy nemzetközi pályázatot követően új formában állítják helyre a huszártornyot.

(Turizmus.com)