Ausztriában 100 évvel ezelőtt, 1918 novemberében terjesztették ki a választójogot a nőkre. Március 8-án, a nők iránti megbecsülés és tiszteletadás napján Bécs ezért a nők társadalomban betöltött szerepét ünnepeli. Nem üres virágosztással emlékeznek meg, hanem filmfesztivállal, koncerttel, kiállítással és szakmai beszélgetéssekkel. A téma többek között a nők elleni erőszakkal szembeni fellépés, a nők politikai érvényesülése, a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség, és a nők közügyekben és a politikában betöltött szerepvállalásának fontossága.

Március 8-án, a nemzetközi nőnap alkalmából a Bécsi városháza „A nők választják a jövőt: Szerepvállalás – demokrácia – részvétel“ címmel szervez programot. A női politikai kérdéseket felölelő rendezvény ingyenes koncerttel, kiállítással és szakmai beszélgetéssekkel várja az érdeklődőket.

Az esemény16 órakor Sandra Frauenberger, Bécs női ügyekért felelős városi tanácsnokának köszöntőjével kezdődik, amit női politikai kérdéseket érintő szakmai előadások követnek a városháza tanácstermében. Lesz szó például a nők elleni erőszakkal szembeni fellépésről, a nők politikai érvényesüléséről és a nők és férfiak közötti esélyegyenlőségről, valmint a nők közügyekben és a politikában betöltött szerepvállalásának fontosságáról. A munka világát érintő digitalizáció és annak új kihívásairól pedig a Bécsi Munkavállalók Támogatási Alapja (waff) ad tájékoztatást.

„A nők útja a városházán“ című tematikus sétán betekintést nyerhetnek az érdeklődők a nők politikában betöltött szerepének történelmi vetületeibe. A „Bécs. A város nagy lányai“ című portrékiállításon pedig a bécsi nők 16 kiemelkedő alakjával és azok munkásságával ismerkedhetnek meg a látogatók. A kiállítás idén két emléktáblával egészült ki, amely az idén 100 éves osztrák női választójogra emlékeztet. A Bécsi könyvtár ezt a tematikát követve a könyvtár azon gyűjteményébe enged betekintést, amely a női emancipáció témáját öleli fel. Ezt követi majd egy könyvbemutató, mely a 70-es évek bécsi feminista mozgalmát mutatja be. A programot 18.15.kor Clara Luzia élő koncertje zárja a városháza dísztermében.

Március 7. és 11. között kerül megrendezésre a TRICKY WOMEN 2018 animációs filmfesztivál Bécsben, ahol kizárólag olyan filmeket mutatnak be, amelyeket nők készítettek. Az immár 17. alkalmommal megrendezésre kerülő filmtalálkozón olyan politikai és dokumentumfilmek kerülnek reflektorfénybe, amelyek a nők egyenjogúságára kívánják felhívni figyelmet. A díjátadóra vasárnap kerül sor a METRO Mozikultúrházban.

(turizmus.com)