Nem akarnak téli időszámítást a Baleár-szigeteken, a helyi parlament kedden egyhangú döntéssel nyilatkozatot fogadott el, amelyben ehhez kéri a központi spanyol kormány jóváhagyását.

Forrás: turizmus.com

A baleári parlament szerint a hétvégi óraátállítás után a Földközi-tenger nyugati medencéjében található szigeten már délután háromnegyed hatkor lemegy majd a nap, és besötétedik.

A modern társadalomnak azonban szüksége van arra, hogy a napsütéses órák száma, és a szabadidő illeszkedjen egymáshoz – áll a nyilatkozatban, amelyben “a logikus, racionális és természetes” időbeosztás mellett érvelnek.

A szigetek parlamentje kifejti, hogy a napfény hiánya negatívan hat az egészségre és a lelkiállapotra, valamint olyan betegségekért felelős mint például a depresszió vagy az álmatlanság.

Ellenben a természetes világosság több szabadtéri időtöltést tesz lehetővé, javítja az ez egyensúlyt a munka és a családi élet között – indokolják a képviselők a kérést a dokumentumban, hozzátéve, hogy a nyári időszámítás folytatása energiamegtakarítást is jelent, jót tesz a turizmusnak, és a kereskedelemnek is.

Az El Mundo című országos napilap szerint a spanyol ipari, energiaügyi és turizmusért felelős minisztérium álláspontja az, hogy nem lehet egyoldalúan módosítani az időszámítást a Baleár-szigeteken, mert azt európai szinten, uniós irányelvek szabályozzák.

Spanyolország egy időzónában van Magyarországgal, az órákat vasárnap hajnali háromkor kell egy órával visszaállítani a téli időszámításnak megfelelően.

(Turizmus Panoráma Bulletin )