Forrás: turizmus.com

 

A nagy szállodaláncok – hasonlóan a légitársaságok gyakorlatához – nehezíteni igyekeznek a last minute lemondásokat.

Az interneten felröppent hír szerint a Marriott és a Hilton is bejelentette, hogy büntető tarifa nélkül csak az érkezés előtt 48 órával fogad el szobalemondást. A hír szerint az IHG csoport legtöbb tagjánál ez 24 óra lesz.

Az intézkedések – ha valóban bevezetik őket– különösen az üzleti utazókat érinthetik majd hátrányosan. Kiszolgáltatottá válnak, ha egy légitársaság késése miatt lemaradnak a csatlakozó járatukról, vagy sztrájk miatt törlik a járatukat.

Ugyanakkor a szállodák érdeke az, hogy az utolsó pillanatokban lemondott szobákat ne csak áron alul tudják értékesíteni, ha egyáltalán.

Megkérdeztük az említett láncok magyarországi házait, s megtudtuk, hogy a Marriott, s vele a Sheraton jelenleg csak corporate szerződésekben köt ki ilyen feltételeket. A hírben említett szigorítást információik szerint az USA-ban és a Karibi-térségben vezetik be, Európában most még nem készülnek ilyesmire. Hasonló információt kaptunk az InterContinentaltól is.

A Hilton viszont már ma is alkalmazza a 24 órán túli, ingyenes lemondás intézményét, de jelenleg nincs tervben, hogy 48 órásra emeljék a határt.

 

(Turizmus Panoráma Bulletin)