Nagyvárad legyen célállomás!

Forrás: turizmus.com

Nagyvárad nem csupán egy tranzitváros a magyar turistáknak, akik Erdély belsejébe tartanak, hangsúlyozta több alkalommal is Mihai Jurca, a Nagyvárad és térsége turisztikai népszerűsítését zászlajára tűző egyesület (APTOR) ügyvezetője a magyarországi újságíróknak december 4-5-én a PR in Hungary partnerségével a „Pece-parti Párizsba” szervezett sajtóútjának romániai házigazdája.

A tranzitváros billogot pedig, a két nap alatt a helyszínen tapasztaltak szerint mára sikerült letörölni, hisz Nagyvárad már nem csupán évről-évre, hanem akár hónapról-hónapra is megújul, egyre több látnivalót kínál a magyar turistáknak is.

S ha már a gyalogosok kerültek szóba, érdekükben a város kész megváltoztatni még a Sebes-Körös medrét is: hatalmas kőtömbökkel alapozzák a majdani sétányt.

Nagyvárad egyik büszkeségét, a Rimanóczy (I.Vulcan) utcai Darvas-La Roche szecessziós házat mostanra teljes egészében és bútorostól megvásárolta a tulajdonostól – aki egyébkéntSimon Judit újságíró kolléga –  a polgármesteri hivatal. A helyszínen megtudtuk, hogy a jelenleg is látogatható épületet várhatóan az év végén bezárják, és megkezdődik a 2,2 millió euróba kerülő felújítás. Az összeget a hivatal uniós pályázatból nyerte el, és a tervek szerint a munkálatok idején is, havonta egy alkalommal, egyetlen napra látogathatóvá teszik a Darvas-házat, hogy bárki láthassa, miként haladnak a kivitelezéssel. Ha elkészül, évi akár ötezer látogatót fogadó szecessziós múzeumot alakítanak ki benne.

A csapat megtapasztalta, mekkora probléma a parkolás Nagyvárad központjában, nem véletlen, hogy már épül a kb. 350 férőhelyes új, föld alatti parkoló, amelyik az átadást követően lényegesen megkönnyíti a gépkocsival érkezők számára a történelmi belváros körbesétálását.

Mondjuk, a jelenlegi római-katolikus székesegyháztól a várig. A székesegyházban feltétlenül meg kell látogatni a múzeumot, ugyanakkor a vár pedig, ahogyan az Mihálka Nándor régész színes és élvezetes idegenvezetése során kiderült, még számtalan meglepetést tartogat. Most, az egykori Nagyboldogasszony Székesegyház feltárt falai a vármúzeum egyik látványossága, ám a jövő arról szól, megtalálják-e az itt 1192-ben szentté avatott I. László sírját.

Mihálka szerint a jelenlegi, 1775-től épített barokk vártemplom melletti udvaron már 2018 első hónapjaiban megkezdik a feltárást, komoly kihívás jelent viszont az udvar „megtervezése”, hogy látogatni is lehessen majd a kiásott értékeket.

Várhatóan hosszú szakmai egyeztetések eredménye lesz a vár – a magyar történelmi múlt értékeinek megőrzése mellett – hasznosításának, teljes életre keltésének irányvonala.

A Nagyváradra érkező turistára „nehezedő” történelmet, építészetet érdemes pár órára levetkőzni. Aki még karácsony előtt kedvet kap a látogatásra, feltétlenül forgolódjék egyet a belvárosban a karácsonyi vásáron, ahol óriáskerék és lacikonyha mellett további ínyencségek, kézműves termékek hosszú sora ingerli érzékeit. Lazulásként pedig érdemes a téli hidegből bemenekülni a Nymphaea Aquaparkba egy családi lubickolás, különböző relaxációs masszázsok, török fürdő, esetleg szauna erejéig.